Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2008:

Satsing på sykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen satser enda mer på sykehus, psykisk helse og rusfeltet i tråd med Soria Moria-erklæringen. – Vi skal få orden på sykehusøkonomien og fornye byggene, samtidig som vi skal behandle flere, holde ventetidene nede og sikre at brukerne får god hjelp, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen satser enda mer på sykehus, psykisk helse og rusfeltet i tråd med Soria Moria-erklæringen. – Vi skal få orden på sykehusøkonomien og fornye byggene, samtidig som vi skal behandle flere, holde ventetidene nede og sikre at brukerne får god hjelp, sier statsminister Jens Stoltenberg.  

- Med dette har denne regjeringen økt bevilgningene til sykehus med 3,9 milliarder kroner for 2008, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Regjeringens viktigste satsinger på Helse- og omsorgsdepartementets område sammenliknet med saldert budsjett 2007:

Styrket sykehusøkonomi  1 790 millioner kroner
Fornyelse av sykehusbygg og -utstyr  1 670 millioner kroner
Opptrappingsplanen for psykisk helse  940 millioner kroner
Omsorgsplan 2015  136 millioner kroner
Opptrappingsplan for rusfeltet  100 millioner kroner
Forskning  16 millioner kroner
Legemiddelinformasjon  10 millioner kroner
Kompetanse i tannhelsetjenesten  6 millioner kroner


Styrket sykehusøkonomi med 3,9 milliarder
Regjeringen foreslår å styrke sykehusenes økonomi med 3,46 milliarder kroner, fordelt med 1,79 milliarder kroner til drift og 1,67 milliarder kroner i økt basisbevilgning til investeringer. I tillegg kommer 392 millioner fra Opptrappingsplanen for psykisk helse og 46 millioner fra Opptrappingsplanen for rusfeltet til spesialisthelsetjenesten. Til sammen styrkes sykehusene med 3,898 milliarder. Budsjettet legger til rette for at sykehusene kan øke pasientbehandlingen med 1,5 prosent på nasjonalt nivå fra 2007 til 2008.


Tilleggsbevilgningen som ble vedtatt i 2007 videreføres i 2008 med 700 millioner kroner. Det foreslås 190 millioner kroner for å dekke opp for antatt høyere aktivitet, knyttet til innsatsstyrt finansiering og poliklinisk behandling i 2007.

Alle de fire regionale helseforetakene skal styre mot balanse i 2007. Likevel ligger det an til et samlet underskudd på om lag 1 milliard kroner i år. 

-----------------------

Mer informasjon

Pressemelding om budsjettet på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett