Historisk arkiv

Faktaark - "Little Norway"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Under andre verdenskrig ble Muskoka Airport i Canada omtalt som ”Little Norway” fordi flyplassen ble brukt som treningsbase for det norsk flyvåpenet. I 1942 ervervet Norge et større område i Muskoka, fasilitetene ble utbedret og et større brakkeområde ble bygget. Fra åpningen i 1942 og fram til slutten av krigen ble over tre tusen nordmenn trent opp i leiren her.

Oppstarten i Canada     
Det norske flyvåpen kom til Storbritannia i juni 1940 som to adskilte flyvåpen – ett fra Hæren og ett fra Marinen.  Situasjonen i Vest-Europa etter den tyske invasjonen var meget alvorlig.  Mangel på fly, utstyr og treningsbaser resulterte i at de norske planene for trening i Storbritannia ble kansellert.  I september 1940 ble det undertegnet en avtale med Toronto Harbour Commission om bruk av Island Airport.  Arbeidet med å bygge basen startet umiddelbart og 10. november ble basen offisielt åpnet.  Basen ble kjent som ”Little Norway”.  Unge menn strømmet til ”Little Norway” da basens eksistens ble kjent.  Det var flygere og mekanikere som var utdannet i Norge, hvalfangere som hadde vært på vei hjem fra Antarktis og norske studenter som hadde vært til utdanning i utlandet ved krigsutbruddet.  Videre dukket det opp sjømenn fra handelsflåten og nordmenn bosatt i Canada.  Utdannelsen fulgte det samme mønster som de kanadiske flyskolene.  På grunn av isforholdene vinterstid, ble treningen med sjøfly lagt til vestkysten ved en flystasjon i nærheten av Vancouver.  Fire av Hærens fly og ett fra Marinen forulykket i løpet av tre måneder i 1941.  Ett av flyene kom bort i en ferge like etter avgang og myndighetene i Toronto begynte å bekymre seg over faren ved å ha en flyskole midt i byen.  Dette satte fart i planene om å flytte utdanningen til et annet egnet sted.  Flyttingen begynte i 1942 og i januar 1943 ble det undertegnet en leiekontrakt med de kanadiske myndigheter som gav norske flygere rett til å bruke Dominion Airport, Muskoka, ved Gravenhurst i Ontario.  I april ble virksomheten i Toronto avviklet og flyttet til Muskoka.  Kronprins Olav foretok den offisielle åpningen 4. mai 1943.

Vesle Skaugum
I mai 1941 ble det innkjøpt en ferie- og rekreasjonseiendom for flyvåpenets personell.  Den var på 20 mål åpen mark og 1600 mål skog.  Bebyggelsen besto av en stor tømmerhytte.  En ny tømmerbygning ble bygget med plass til 150 mann.  Stedet ble offisielt åpnet av Kronprinsesse Märtha 18. januar 1942 og fikk navnet ”Vesle Skaugum”.  Området lå ca. 35 km fra Muskoka som viste seg å være meget praktisk i forhold til den nyopprettede basen.

Muskoka
Ved basen i Muskoka fortsatte virksomheten med grunnleggende flygerutdanning.  Pilottreningen tok ca. 70 uker hvorav ca. 9 måneder ble gjennomført i ”Little Norway”.  Den øvrige delen av utdanningen ble gjennomført ved andre baser i Canada, USA og England.  Navigatør-utdanningen tok noe lengre tid.  I september 1943 ble ”the Norwegian Women’s Auxiliary Force” etablert.  Det første kullet startet i september og besto av 27 kvinner.  Denne organisasjonen ble nedlagt i oktober 1944.  Pr. juni 1945 var 3323 personell utdannet og trent i Canada, herunder 677 flygere/navigatører.  Selv om utdanningen fortsatte til slutten av 1945, begynte den norske kontingenten å forlate Canada tidlig i 1945.  Da krigen sluttet, var mesteparten av utdanningen flyttet til Storbritannia.  Den offisielle nedleggelse av ”Little Norway” skjedde 16. februar 1945.  Mer enn 1000 gjester var tilstede og kronprins Olav overrakte flyvingen til 9 flygere som hadde avsluttet sin utdanning.

Minnesmerker
Et granittmonument fra Lista med en bronseplakett laget av kunstneren Oddmund Rauberget, plassert var Toronto Harbourfront, ble avduket av Kronprins Harald i september 1976.  De to personene på plaketten representerer hhv flyger og bakkemannskap.  De står på toppen av en globus, med ett ben i Norge og ett i Canada.  I november 1987 besøkte Kong Olav Toronto, og området hvor monumentet står fikk navnet ”Little Norway Park”.  Monumentet som kronprins Harald avduket på det norske treningssenteret i enden av Bathurst Street, ble flyttet og ble dermed en del av den nye Harbour Front Park and Recreation Area.  Ett monument er også reist på ”Vesle Skaugum” til minne om norske flygere som falt under krigen. 

 

Little Norway Memorial Building
Ideen om et museum i Muskoka kom fra den lokale veteranforeningen ved tidligere krigsseiler i den norske handelsflåten, Al Bacon.  Generalkonsul Eivind Hoff i Toronto og ambassaden i Ottawa fulgte opp. I mai 2002 la Kong Harald ned grunnsteinen til bygget.  District of Muskoka stilte landområdet for bygget til disposisjon og finansiering av prosjektet er delt mellom norske og føderale kanadiske (FedNor) myndigheter samt lokale norsk/kanadiske organisasjoner.  Bygningen inneholder dokumentasjon av historien til Muskoka og Little Norway.