Historisk arkiv

Stoltenberg åpnet museum i ”Little Norway” i Canada

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- ”Little Norway memorial building” skal minnes alle de nordmenn som ble trent opp her under andre verdenskrig. Minnesmerket er også et bevis på at vi verdsetter de gode forbindelsene mellom våre to land. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han i dag som den første noensinne la ned krans på Memorial Rock i Muskoka.

Under andre verdenskrig ble Muskoka Airport omtalt som ”Little Norway” fordi flyplassen ble brukt som treningsbase for det norsk flyvåpenet. Det nye minnesmerket på Muskoka Airport minnes norske kvinner og menn som etter trening i ”Little Norway” mistet livet i kamper i andre verdenskrig.

Statsminister Stoltenberg legger ned krans ved minnesmerket i Muskoka. Foto: Scanpix
Statsminister Stoltenberg legger ned krans ved minnesmerket i Muskoka. Foto: Scanpix

 

Statsministeren takket også de norske veteranene som var til stede.

- Dere er en generasjon som bestod den prøven dere ble satt på. Dere brukte deres ungdomstid til å utkjempe og vinne en krig og deres voksne år på å bygge fred. Nå er det vår generasjons tur til å hylle og takke dere for det dere risikerte, for det dere oppnådde og for at dere bestod testen, sa statsministeren.

I 1942 ervervet Norge et større område i Muskoka, fasilitetene ble utbedret og et større brakkeområde ble bygget. Fra åpningen i 1942 og fram til slutten av krigen ble over tre tusen nordmenn trent opp i leiren her. Bygninger i leiren er gjort om til museum og offisielt åpnet av statsminister Stoltenberg i dag.