Historisk arkiv

Statsministeren foreslår nytt klimasamarbeid mellom Norge og Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren hadde i dag samtaler med Kinas statsminister. - Kina er et av landene med størst utslipp av klimagasser, derfor er det svært viktig å finne gode mekanismer for å få redusert landets utslipp. Jeg har foreslått en tettere dialog mellom landene om klimaspørsmål og hvordan man skal finansiere reduksjoner, sa Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde i dag samtaler med Kinas statsminister Wen Jiabao.

- Kina er et av landene med størst utslipp av klimagasser, derfor er det svært viktig å finne gode mekanismer for å få redusert landets utslipp. Samtalene med Wen Jiabao var positive og jeg har foreslått en tettere dialog mellom de to landene om klimaspørsmål og hvordan man skal finansiere reduksjoner, sa Jens Stoltenberg.

Statsministeren kom med forslag om å få på plass en rammeavtale for å legge til rette for at norske selskaper kan utvikle CDM-prosjekter i Kina. Jens Stoltenberg sa også at en ny avtale etter Kyoto-avtalen løper ut, ikke er mulig uten at land som Kina er aktiv deltaker. Norge ønsker jevnlige konsultasjoner med Kina om temaet. Dette vil bli fulgt opp når den kinesiske miljøvernministerens besøk til Norge i april i år.

Norge inngår avtale med FNs utviklingsprogram og Kina om å støtte et program som skal bøte på effektene av klimaendringene blant befolkningen i syv provinser i Kina. Norge gir ca. 15 millioner kroner til programmet som skal starte i 2007. Programmet skal blant annet finne tiltak for områdene hvor klimaendringene skaper problemer med matproduksjon og landbruk, samt tiltak for å redusere klimagassutslipp i de største kullproduserende provinsene Shanxi og Indre Mongolia ved å bedre energieffektivitet og forurensingskontroll.

Statsminister Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud på sykkeltur i et tradisjonelt hutongstrøk i Beijing. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud på sykkeltur gjennom et tradisjenelt hutongstrøk i Beijing. Statsministeren besøkte et eldre kinesisk ektepar i hutongstrøket, for blant annet å se hvordan de, som de fleste andre i området, fyrer med forurensende kullbriketter. I tillegg vokser antall biler og motorsykler i Kina, med økt forurensing og helseproblemer som resultat.  Foto: Scanpix

 

I tillegg til miljø- og klimaspørsmål ble også næringsliv og handel mellom de to landene diskutert i møtet. Norge og Kina undertegnet i dag en avtale der Norge gir Kinas markedsøkonomisk status, dette kan bane vei for drøftinger av en frihandelsavtale med Kina.

- Norge ønsker en frihandelsavtale med Kina fordi vi mener at det vil ha stor positiv effekt på handelen mellom de to landene, sier Jens Stoltenberg.

Til slutt undertegnet de to landene en fornyet fiskeriavtale. Avtalen tar sikte på å videreutvikle fiskerisamarbeidet med Kina – spesielt for å bekjempe det ulovlige og uregulerte fisket som er et problem for begge land.

 

Tidligere i dag åpnet statsministeren et næringslivsseminar om klima og miljøteknologi.

- Norge og Kina stilles ovenfor de samme globale utfordringer. Det er behov for økonomisk vekst på verdensbasis for å løfte millioner ut av fattigdom, og vi må møte klimautfordringene. Energi er grunnleggende for økonomisk vekst, men ikke på bekostning av miljøet. Ved hjelp av teknologi har jeg tro på at vi kan klare begge deler. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han åpnet et næringslivsseminaret i Beijing.