Historisk arkiv

Statsministerens besøk i Russland: Nye seilingsleder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Nye seilingsleder utenfor norskekysten, for å sikre miljøet mot akutt forurensing, tas i bruk fra 1. juli. Det sa statsministeren da han besøkte oljevernbasen i Murmansk onsdag.

 

Nye seilingsleder utenfor norskekysten, for å sikre miljøet mot akutt forurensing, tas i bruk fra 1. juli. Det sa statsministeren da han besøkte oljevernbasen i Murmansk i dag.

Russlands aktive støtte var avgjørende for at Norge fikk aksept fra IMO (International Maritime Organization) i desember 2006 for å etablere seilingsleder utenfor territorialfarvannet på strekningen Vardø-Røst. - Dette understreker vår felles interesse for å styrke sjøsikkerheten og ivareta havmiljøet, sa statsministeren.

- Norge og Russland har felles utfordringer i å ivareta havmiljøet i nordområdene, spesielt i forbindelse med økt i petroleumsaktivitet. Samarbeid mellom naboland om oljevernberedskap og sjøsikkerhet er etter mitt syn miljøhandling i praksis. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han var til stede da kystverket og Statoil overleverte oljevernutstyr til oljevernbasen i Murmansk.

Havmiljøsamarbeidet med Russland er høyt prioritert og petroleumsvirksomheten står spesielt sentralt. Det er etablert et nært samarbeid om både forebyggende sjøsikkerhet og om oljevernberedskap, som settes inn ved faktiske ulykker, mellom det russiske transportministeriet og det norske fiskeri- og kystdepartementet.

 

Første statsminister i Murmansk
Statsminister Jens Stoltenberg er den første norske statsministeren som besøker Murmansk.
- Jeg vil med dette besøket understreke betydningen av nordområdene i det Norsk-Russiske forholdet, sa statsministeren.

Under en båttur på Kola fjorden har statsministeren hatt samtaler med guvernør Jevdokimov der han blant annet tok opp viktigheten av næringslivssamarbeid og atom- og miljøutfordringene på Kolahalvøya. Statsministeren la vekt på at Norge vil fortsette atomsikkerhetssamarbeidet med Russland.

 

Norsk næringsliv i utvikling
Samhandelen mellom Norge og Russland i nord øker, og næringsforbindelsene favner stadig bredere. Rundt 80 norske selskaper er nå etablert i Nordvest-Russland.

 

- Muligheten for videre samarbeid over grensen i nord er store - ikke minst sett i lys av olje- og gassaktiviteten som løfter seg fram, sa statsministeren. Han besøkte i dag Reinertsen NWR i Murmansk, som produserer utstyr til petroleumsindustrien.