Historisk arkiv

Sterkt møte med befolkningen i Banda Aceh

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg innledet sitt besøk til Indonesia i Banda Aceh. Det var her tsunamien andre juledag 2004 rammet aller hardest. Statsministeren fikk et sterkt møte med de overlevende som nå er i gang med gjenoppbyggingen av sitt samfunn.

 - Det gjør sterkt inntrykk å møte de som har mistet sin familie og som nå er i ferd med å bygge seg nye liv her i Banda Aceh, sier statsministeren.


Statsminister Jens Stoltenberg møtte Habasyah (th), som bor i dette huset i Banda Aceh provinsen. Hun fikk en båt på taket under tsunamien. Statsministeren ble vist rundt av guvenøren i provinsen, Mr. Ysuf Irwand (tv) Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

 Norge har bidratt med store midler til gjenoppbyggingen. Totalt har den norske regjeringen bidratt med 300 millioner til Banda Aceh. Midlene har gått til gjenoppbygging av hus, skoler, veier og annen infrastruktur. Noen hus er nå innflyttingsklare, men mye arbeid gjenstår fortsatt. I Banda Aceh er det anslag som sier at 170 000 mennesker ble drept i tsunamien.

 Før tsunamien rammet Banda Aceh, var området preget av voldelig konflikt.

 - Det er positivt at den væpnede konflikten som har preget Banda Aceh i lang tid, nå er inne i et fredelig spor. De har holdt demokratiske valg og har nå rolige tilstander. Likevel har de mange utfordringer. Det kom tydelig fram i mine samtaler med guvernøren, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Også i freds- og forsoningsprosessen har Norge spilt en aktiv part, blant annet med opplæring i menneskerettighetene for politifolk og andre prosjekter rettet mot å støtte overgangen til et fredelig samfunn.

 

Besøket i Banda Aceh innleder statsministerens reise i Indonesia. I løpet av de neste to dagene skal han møte presidenten i Indonesia, Susilo Bambang Youdhouno for politiske samtaler. Viktige tema for samtalene er mulighetene for samarbeid innen klimapolitikken, arbeidet for et mer enhetlig og styrket FN, kampen mot barnedødelighet, mulighetene og Indonesias rolle som brobygger mellom vesten og den islamske verden.