Historisk arkiv

– Klimatilpasning er avgjørende for Afrikas fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Afrikas fremtid er avhengig av klimatilpasning. Klimaendringene har allerede rammet kontinentet hardt, sa statsminister Jens Stoltenberg i Cape Town.

-Afrikas fremtid er avhengig av klimatilpasning. Afrika står for en liten del av verdens CO2-utslipp, men klimaendringene har allerede rammet kontinentet hardt. Av regjeringens budsjettøkning på 430 millioner kroner til miljø og klimabistand i 2008 går 130 millioner kroner av denne økningen til tiltak i Afrika. Det sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse med den sørafrikanske miljøvernministeren Marthinus van Schalkwyk, under en regional konferanse i regi av FNs klimapanel i Cape Town i dag.

Tørke, flom, ørkenspredning og redusert matsikkerhet og vanntilgang er blitt en større del av virkeligheten for mange afrikanske land.

- Selv om i-landene nå må gjøre det de kan for å redusere klimagassutslippene raskest mulig, vil vi likevel ha klimaendringer som kan få dramatiske konsekvenser for millioner av mennesker i Afrika. Derfor trenger vi mer kunnskap om hvordan vi kan bistå Afrika i å tilpasse seg klimaendringene og forebygge humanitære katastrofer, sa Stoltenberg.

Som verdens fattigste kontinent, med hyppige konflikter, svake styresett og epidemier, er Afrika spesielt sårbart overfor klimaendringene og har vanskeligere for å tilpasse seg disse.

– Tilpasning er en forutsetning for økonomisk vekst og utvikling i Afrika, og dette vil få høy prioritet i norsk bistandssamarbeid i årene som kommer. Vi satser nå på gi høy prioritet til forebygging og tilpasning i de afrikanske landene der behovet er mest prekært og der vi, i samarbeid med våre afrikanske partnere og internasjonale organisasjoner, kan gjøre en viktig forskjell, sa Stoltenberg.

Det er spesielt i det sørlige og østlige Afrika at Norge vil støtte tiltak for forsvarlig forvaltning av biologisk mangfold og naturressurser. Regjeringens satsing på støtte til redusert avskoging er en viktig del av dette.

Viktige tiltak er å bedre forvaltningen av vann- og skogressurser, naturkatastrofeberedskap og tiltak for bruk av ren fornybar energi. Norge samarbeider i dag med land som Tanzania og Uganda om forsvarlig og bærekraftig skogforvaltning, mens hovedsatsingen i Zambia er et omfattende program for klimatilpasset landbruk.