Historisk arkiv

– Norge et av verdens grønneste land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

I en internasjonal rangering av miljøprestasjoner kommer Norge ut som et av verdens grønneste land. – Dette skal ikke bli noen sovepute. Norge skal være et foregangsland i miljøpolitikken, samtidig som vi skal bidra til at fattige land kan løse sine miljøproblemer, sier Stoltenberg.

I magasinet Newsweek er alle land i verden rangert ut fra sine miljøprestasjoner. Sammenligningen er gjort av Yale og Columbia universiteter og er basert på 25 indikatorer, alt fra CO2-utslipp, vannkvalitet, naturmangfold og menneskers helse. Sveits kommer best ut, med Norge og Sverige på en delt andreplass.

Ikke uventet er de små og velstående nordiske landene i toppen, mens afrikanske land sør for Sahara kommer dårligst ut. Men sammenligningen viser at land med noenlunde lik inntekt likevel kan ha vidt forskjellige miljøprestasjoner.

– Dette viser at miljøpolitikken hvert land fører har mye å si, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Skal de fattige landene greie å løse miljøproblemene samtidig med at de utvikler seg, må rike land som Norge bidra. Regjeringen har derfor vedtatt en egen handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid, og dessuten har Norge satt av betydelige midler til å ta vare på regnskog for å hindre klimagassutslipp.

– Klimaendringene er vår tids største felles utfordring. Å redusere avskoging i utviklingsland er en hovedprioritet i norsk klimapolitikk. Vi er beredt til å trappe opp innsatsen for tiltak mot avskoging i utviklingsland til om lag tre milliarder kroner årlig, sier Stoltenberg.

Avskoging i u-land fører til at det frigis klimagasser tilsvarende om lag 20 prosent av de globale CO2-utslippene. Både av hensyn til klimaet, det biologiske mangfoldet, og folks levekår vil det være avgjørende å bremse denne avskogingen.

Mens rike land har gjort en stor innsats for å redusere forurensning for å beskytte folks helse, har fattige land vært flinkere til å ta vare på planter og dyr. Tanzania er et godt eksempel på dette. Også i Norge er det derfor viktig å ta vare på naturmangfoldet, og regjeringens mål er å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010.