Historisk arkiv

Statsministeren til India og Nepal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Klimaendringene viktig tema

Statsminister Jens Stoltenberg innleder i dag sitt besøk i India og Nepal. Hovedtema på reisen er klimautfordringene, kampen mot mødre- og barnedødelighet og norsk næringslivs muligheter i India

Statsminister Jens Stoltenberg innleder i dag sitt besøk i India og Nepal. Hovedtema på reisen er klimautfordringene, kampen mot mødre- og barnedødelighet og norsk næringslivs muligheter i India.

India framstår som en av de fremste talsmenn for utviklingslandene i de internasjonale klimaforhandlingene. Derfor vil India være svært viktig i forhandlingene fram mot København-konferansen, spesielt om man skal få til en internasjonal avtale som favner bredere enn Kyotoprotokollen.

Stoltenberg møter dansere under sitt besøk i India i 2005. Foto: Scanpix

 

 

 

 

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte New Delhi i 2005. Han fikk oppleve norsk-indisk musikk på Vasant Valley-skolen i New Delhi. Her sammen med to lokale dansere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX


 

 

Ambisiøs internasjonal klimaavtale
Under besøket i New Delhi vil Stoltenberg møte statsminister Manmohan Singh. Arbeidet med en ny og omfattende internasjonal klimaavtale vil være et viktig tema.

Statsminister Singh slo nylig fast at klimaendringene utgjør en stor og ny trussel mot Indias utviklingsutsikter, og rapporter viser at det er fare for at India vil lide mer av klimaendringene enn de fleste andre land, på grunn av redusert landbruksproduksjon, flere naturkatastrofer og dødelige epidemier.

- Indias økonomiske utvikling løfter nå millioner av mennesker ut av fattigdom, og landet er en av drivkreftene i den globale veksten. India er i sin fulle rett til denne utviklingen, og Norge vil gjerne medvirke til å gjøre veksten bærekraftig og klimavennlig, sier statsministeren. Han viser til at India nå har en lederrolle i utviklingen av teknologi for fornybar energi og ren utvikling (CDM). 

Statsminister Stoltenberg vil holde et av hovedinnleggene på konferansen Delhi Sustainable Development Summit, som ledes av nobelprisvinner Rajendra Pachauri.

India er et land i rask vekst. De siste fem årene har den økonomiske veksten vært på om lag 8 prosent. Mange hundre millioner mennesker er løftet ut av fattigdom de siste årene som følge av den raske veksten. Samtidig har India stadig økende energiforbruk. Ifølge Stern-rapporten (Stern Review on the Economics of Climate Change) mangler over halvparten av Indias befolkning tilgang til strøm.

Elektrifisering og industriell vekst gjør at forbruket av energi vil øke dramatisk. India står for ca. 4 prosent av verdens klimautslipp, men utslippene per innbygger er lave.

Ifølge anslag fra bl.a. World Resources Institute er India verdens fjerde største utslippsnasjon etter USA, Kina og Russland. Utslippene forventes å bli doblet innen 2030. Hoveddelen av utslippene kommer fra kullkraftverk, som er Indias viktigste energikilde.

Større innsats for kvinners og barns helse
Statsminister Stoltenberg besøkte India i 2001 og 2005, og begge gangene var arbeidet for å redusere barnedødelighet et viktig tema. Siden da har Norge inngått et tett samarbeid med India for å redusere barne- og mødredødelighet.

Hvert år dør nærmere 10 millioner barn under fem år av sykdommer som enkelt kan forebygges eller kureres. Ett av fem av disse barna dør i India, derfor er det viktig med forsterket innsats i India. Norge har arbeidet for effektive vaksinekampanjer som et tiltak for å redusere barnedødeligheten.

I samarbeid med den indiske regjering rettes nå innsatsen også inn på å redde de helt nyfødte. Nesten to millioner av barn som dør før de fyller fem år, dør i løpet av sitt første levedøgn. Og dagen da hun føder, er også den farligste dagen i en kvinnes liv. Statsminister Jens Stoltenberg drar til ørkenstaten Rajasthan for å se på norsk-indiske prosjekter for bedret barsel- og nyfødthelse.

Norsk næringsliv satser i India
Statsministeren skal også møte representanter for norsk næringsliv. De siste årene har norsk næringsliv økt sine investeringer i, og handel med, India. Flere bedrifter arbeider innen området fornybar energi.

Den norske eksporten til India vokste kraftig i fjor, som i foregående år. I tillegg kommer indisk eksport av tjenester til Norge, og salg til India av varer fra norske bedrifter som produserer i utlandet.

Rundt 35 norske bedrifter er i dag etablert i India. I tillegg bearbeider flere bedrifter markedet gjennom representanter eller samarbeidsavtaler. Bedriftene representerer flere forskjellige sektorer, men de dominerende er bransjene maritimt, kjemikalier, IT, olje og gass.

Klimatrussel mot Asias vannforsyning
Statsministeren besøker også Nepal. Der vil klimatrusselen mot vannforsyningen fra Himalayas breer være et viktig tema. Himalaya-regionen blir ofte omtalt som ”den tredje pol”.  Isbreene er svært viktige kilder til ferskvann, vannkraft, fiske, jordbruk og transport. Varmere klima har allerede ført til at flere av isbreene i Himalaya er redusert.

Klimamodeller anslår en ytterligere temperaturøkning på to til fire grader innen slutten av århundret. I ytterste konsekvens kan dette føre til 81 prosent reduksjon i ismassen i Himalaya, og dermed til store endringer i vannforsyningen i tillegg til økt fare for både flom og tørke. Dette vil kunne påvirke så mange som 1,3 milliarder mennesker, først og fremst i India, Bangladesh, Kina og Pakistan.

Statsministeren vil også ha politiske samtaler i Nepal.