Klimatilpasning i Afrika og ny klimaforskning i Antarktis
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Nyhet | Dato: 17.01.2008
Klimatilpasning i Afrika og ny klimaforskning i Antarktis var tema statsminister Jens Stoltenberg understreket da han i dag innledet sin klimareise til Sør-Afrika og Antarktis.
Klimatilpasning i Afrika og ny klimaforskning i Antarktis var tema statsminister Jens Stoltenberg understreket da han i dag innledet sin klimareise til Sør-Afrika og Antarktis.
- Klimautfordringene vil ramme Afrika hardt, og derfor ønsker jeg å trekke oppmerksomheten til hvordan land som Norge kan bidra med støtte i tilpasningen til klimaendringene i Afrika, sa Jens Stoltenberg.
Afrika står for en forsvinnende liten del av verdens CO2-utslipp, men klimaendringene har allerede rammet kontinentet hardt. Som verdens fattigste kontinent med hyppige konflikter, dårlig styresett og epidemier, er Afrika spesielt sårbart for klimaendringene og har liten evne til å tilpasse seg disse. Tørke, flom, ørkenspredning og redusert matsikkerhet og vanntilgang er noen av konsekvensene mange afrikanske land allerede har fått merke.
Statsministeren skal 18. januar åpne et seminar i Cape Town med noen av Sør-Afrikas fremste klimaforskere sammen med Sør-Afrikas miljøvernminister Marthinus van Schalkwyk og den kenyanske nobelprisvinneren Wangari Mathai.
Klimaforskning i Polaråret
Fra Cape Town reiser Stoltenberg 19. januar til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.
- Antarktis er verdens fremste klimalaboratorium. Her kan vi lære om historikken til klimaendringene og endringer i verdens utslipp, vi kan forstå dagens situasjon bedre og forskningen som gjøres der kan gi oss uvurderlig informasjon om videre utvikling av klimasituasjonen, sa Jens Stoltenberg.
Den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land er nå oppgradert og ble åpnet som helårsstasjon i 2005. Hovedinnsatsområdene for norsk antarktisforskning er klima, oseanografi, marine økosystemer, kulturminner, biologi, miljøgifter og menneskelig påvirkning.
Et av de viktigste norske forskningsprosjektene i Polaråret er den store norsk-amerikanske ekspedisjonen som er på vei fra Troll-stasjonen til selve sydpolpunktet. Etter planen skal ekspedisjonen komme fram til Sydpolen mens statsministerens besøker Troll.
- Denne ekspedisjonen vil bidra med helt ny kunnskap om klimaendringene og jeg ser fram til å motta deres første meldinger når de kommer fram, sa Stoltenberg.