Redder vi regnskogen i Brasil kan vi redde norske isbreer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Nyhet | Dato: 17.09.2008 | Sist oppdatert: 25.05.2009
– Det er en mektig opplevelse å være i den brasilianske regnskogen og reise med båt på Amazonas. Får vi stanset avskogingen i Brasil, kan vi også klare å redde norske isbreer, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Stoltenberg var onsdag på besøk i regnskogen i Brasil sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og den brasilianske miljøvernministeren Carlos Minc. Reisefølget overnattet i hengekøyer i en båt på Amazonas før de onsdag morgen gjorde en ekspedisjon inn i regnskogen.
Norge har vedtatt å støtte det brasilianske Amazonas-fondet med inntil én milliard US dollar fram til 2015 for å redusere avskogingen i Amazonas.
– Ingen andre land er kommet så langt som Brasil når det gjelder overvåking og bevaring av regnskogen. Derfor er det helt avgjørende at vi samarbeider tett med Brasil, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Brasils miljøvernminister Carlos Minc (t.v.), statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Amazonas onsdag. Foto: Scanpix.
Jamaraquá, som ble besøkt av Stoltenberg og Solheim onsdag, er et lokalsamfunn med om lag 9.000 innbyggere. Det ligger i Tapajós Naturreservat på østsiden av elva Tapajós. Dette er ikke et tradisjonelt naturreservat, men et beskyttet område hvor tradisjonelle grupper har visse rettigheter til å drive næringsliv.
Her fikk den norske delegasjonen blant annet se småindustri basert på gummibearbeiding og lokale håndverksprodukter. En eneste smal sti går gjennom skogen, som bokstavelig talt står som en vegg på begge sider og virker ugjennomtrengelig.
Stedet ligger i hjertet av den enorme regnskogen i Brasil. Elva Tapajós er en sideelv til Amazonas, og var nøkkelen til bosetting i dette området. Flere urfolksgrupper levde spredt langs elvens bredder. På grunn av den isolerte beliggenheten har livet her vært temmelig uforandret helt fram til 1960-tallet da koloniseringen av regnskogen startet.
Koloniseringen førte med seg kvegdrift og gullgraving, konflikter med urbefolkningen og store miljøødeleggelser. For å dempe konfliktene og ta bedre vare på miljøet, har myndighetene opprettet flere verneområder av ulik karakter i Amazonas.
Skogområdet i Tapajós Naturreservat på østsiden av elva er delt inn i flere mindre områder beregnet på ulike typer bruk. I noen områder for eksempel typer jordbruk i liten skala, mens andre områder er totalt fredet.
Statsministerens er på reise i Latin-Amerika, der han besøker Brasil og Chile. Reisen markerer det stadig tettere samarbeidet mellom Norge og de to latinamerikanske landene.