Svar til Sivilombudsmannen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Nyhet | Dato: 05.11.2008
SMK har i dag, 5. november, besvart Sivilombudsmannens brev av 1. november. I svarbrevet redegjøres det for kontorets vurdering av meroffentlighet i statssekretær Schjøtt-Pedersens nedtegnelser. Det interne notatet er, i henhold til anmodning, oversendt Sivilombudsmannen.
SMK har i dag, 5. november, besvart Sivilombudsmannens brev av 1. november. I svarbrevet redegjøres det for kontorets vurdering av meroffentlighet i statssekretær Schjøtt-Pedersens nedtegnelser. Det interne notatet er, i henhold til anmodning, oversendt Sivilombudsmannen.
Utgangspunktet for vurderingen er at det nokså gjennomgående er grunn til å unnta ufullstendige, personlige nedtegnelser fra offentlighet. Statsministerens kontor har like fullt foretatt en grundig vurdering av hvorvidt meroffentlighet helt eller delvis bør utvises.
Ved den konkrete vurderingen har det vært sentralt at statssekretær Schjøtt-Pedersens personlige nedtegnelser ikke var en del av beslutningsgrunnlaget i saken og ikke var et utslag av nedtegningsplikten. Dokumentet er ikke et referat av samtalene med konsernsjef Bjerke, men var ment som en støtte for hukommelsen i forhold til enkeltelementer i samtalene. I tillegg inneholder dokumentet personlige betraktninger og vurderinger samt en ufullstendig gjengivelse av saksbehandlingen. En offentliggjøring vil danne grunnlag for misforståelser og slutninger på ufullstendig grunnlag. Slik sett vil en offentliggjøring også være skadelig for de interne arbeidsrutinene ved SMK. Offentlighet vil medføre økt muntlighet for å redusere faren for å bli misforstått på basis av mer tilfeldige skriftlige nedtegnelser. Det vil videre måtte legges mye arbeid i formuleringene i alt det som nedtegnes, hvilket i stor grad er uforenlig med arbeidsbelastningen og tempoet på kontoret.
Statssekretær Schjøtt-Pedersen har på eget initiativ gitt en omfattende muntlig forklaring til Kredittilsynet. Kredittilsynet fikk ved dette en uttømmende redegjørelse for kontakten med konsernsjef Bjerke. Det var derfor ikke forbundet med noen fare for misforståelser eller slutninger på ufullstendig grunnlag at Kredittilsynet på anmodning fikk tilgang til det interne notatet. Dokumentet er således ikke hemmeligholdt for tilsynsmyndigheten. På bakgrunn av de opplysninger Kredittilsynet har innhentet i saken, har tilsynet konkludert med at det ikke er ”grunnlag for å mene at det har vært gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende.”
I forhold til den allmenne interessen i dokumentet har statssekretær Schjøtt-Pedersen selv valgt å informere offentligheten om sin kontakt med konsernsjef Bjerke. Den allmenne interessen i å offentliggjøre hans personlige nedtegnelser er å verifisere de opplysningene han allerede har gitt til mediene. Da nedtegnelsene er ufullstendige, vil en offentliggjøring kun danne grunnlag for misforståelser og slutninger på ufullstendig grunnlag. Det aktuelle dokumentet er derfor ikke egnet til å benyttes til en slik verifisering.
Alt i alt er det Statsministerens kontors syn at saklige og tungtveiende grunner tilsier at hele dokumentet unntas fra offentlighet.