Historisk arkiv

- FN-rapport synliggjør vår forpliktelse til å utjevne forskjeller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren fikk i dag overrakt FNs årlige Human Development-rapport av direktøren for Democratic Governance Group i UNDP. Årets rapport tar blant annet for seg vilkårene for arbeidsmigrasjon. Sammen med rapporten lanseres Human Development Index, som gir et mål på et lands evne til å gi befolkningen muligheter til bedre levekår.

Statsminister Jens Stoltenberg fikk i dag overrakt FNs årlige Human Development-rapport av Geraldine Fraser-Moleketi, Direktør for Democratic Governance Group i UNDP. Årets rapport tar blant annet for seg vilkårene for arbeidsmigrasjon. Sammen med rapporten lanseres Human Development Index, som gir et mål på et lands evne til å gi befolkningen muligheter til bedre levekår.

Geraldine Fraser-Moleketi og Jens Stoltenberg. Foto: Statsministerens kontor
Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag Geraldine Fraser-Moleketi, direktør for Democratic Governance Group i UNDP. Foto: Statsministerens kontor.

- FNs indeks er et godt verktøy for å skape oppmerksomhet rundt ulikhetene mellom landene i verden. Den viser at befolkningene i de fattigste landene har de svakeste vilkårene med hensyn til helse, skole, og andre velferdsgoder. Rapporten synliggjør vår forpliktelse til å være med og bidra til bedre levekår og til å redusere forskjellene.

Det sa statsministeren da han tok i mot rapporten på Statsministerens kontor i dag.

Norge har alltid rangert høyt på Human Development Index-målingene og ligger igjen øverst på FNs liste, mens Afghanistan og Niger ligger nederst.

- Norge er et godt land å leve i og ligger på topp på indeksen. Den norske modellen med relativt mindre ulikheter og sterke velferdstjenester er viktig å videreføre, sier statsministeren.

- Samtidig er det viktig å ta vare på de som faller utenfor. Å føle at man ikke tar del i fellesskapet kan føles enda tøffere i et land som er kåret til verdens beste land å bo i.

 

Arbeidsmigrasjon
Med finanskrisen som bakteppe fokuserer årets Human Development Report på et svært viktig tema: hvordan migrasjon kan føre til ikke bare økonomisk utvikling, men også demokratisk og sosial framgang om rammevilkårene legges til rette. Årets Human Development Report anbefaler myndigheter å bygge ned grenser, styrke institusjoner og integrere mobilitet i utviklingsstrategiene.

- Det er positivt at FN tar opp vilkårene for arbeidsmigrasjon fordi det er vår tids største folkeforflytning, langt større enn asyl- og flyktningeforflytningene. Denne regjeringen har vært opptatt av å legge til rette for arbeidsmigrasjon samtidig som sosial dumping forhindres, sier statsministeren.