Historisk arkiv

400 000 kroner til utvikling av Helsehus i Sauda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag Sauda Distriktsmedisinske senter. I forbindelse med besøket får Sauda kommune 400 000 kroner for å videreutvikle et helsehuskonsept, der det distriktsmedisinske senteret spiller en viktig rolle.

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag Sauda Distriktsmedisinske senter. I forbindelse med besøket får Sauda kommune 400 000 kroner for å videreutvikle et helsehuskonsept, der det distriktsmedisinske senteret spiller en viktig rolle.

- Samhandlingsreformen vil forandre helse-Norge. Helsehuset i Sauda vil gi gode ideer for hvordan man kan samlokalisere helsetjenestene til beste for pasienten, sier statsministeren. 

- Vi trenger bedre samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten for å gi et bedre tilbud til folk og for å bruke pengene bedre i helsesystemet vårt. Regjeringen vil snart legge fram en ny samhandlingsreform. Nå vil vi lære av kommuner som Sauda, som har gode erfaringer med slikt samarbeid, sier Jens Stoltenberg. 

I forbindelse med den kommende samhandlingsreformen er det viktig å få utviklet gode modeller for tverrfaglig samarbeid både innenfor den enkelte kommune, og mellom kommuner og sykehus. Målet er å ivareta en samlet kommunal strategi for lavterskeltilbud, primærforebygging og ivaretakelsen av personer med kroniske lidelser på en bedre måte.

Stortinget har bevilget midler til målrettede samhandlings- og forebyggingstiltak i 2009. Midlene skal bl.a. gå til pilotprosjekter og lokale samhandlingstiltak mellom kommuner og helseforetak, herunder interkommunale samarbeidsmodeller. Midlene skal også understøtte arbeidet med samhandlingsreformen. Sauda kommune får nå 400 000 kroner av disse midlene.

- Dette prosjektet i Sauda vil bidra til utviklingen av en ny helsereform der kommunene spiller en større rolle enn i dag, sa Stoltenberg under besøket.

Helsehuskonseptet kan bl.a. bidra til:

  • At brukerne får bedre koordinerte tjenester
  • At de enkelte faggruppene og enhetene lokalt samhandler bedre 
  • Etablering av gode arenaer for forebyggende arbeid og lærings- og mestringstilbud  
  • Bedre og mer interkommunalt samarbeid 
  • At kommunen er en mer likeverdig part i samhandlingen med helseforetaket

Kommunal- og regionaldepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet vil i løpet av kort tid offentliggjøre hvilke samhandlings- og forebyggingstiltak som vil få støtte. Midlene til Sauda inngår i dette.