Historisk arkiv

Nedgang i barnedødeligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

UNICEF har i dag offentliggjort en rapport som viser at barnedødeligheten i verden fortsatte å falle i 2008. – Det er gledelig at kampen mot barnedødelighet viser resultater. Men vi må øke innsatsen om vi skal nå tusenårsmålet om å redusere antall barn som dør med 2/3 innen 2015, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Det er gledelig at kampen mot barnedødelighet viser resultater. Men vi må øke innsatsen om vi skal nå tusenårsmål 4 om å redusere antall barn som dør med 2/3 innen 2015, sier statsminister Jens Stoltenberg.

UNICEF har i dag offentliggjort en rapport som viser at barnedødeligheten fortsatte å falle i 2008. Barnedødeligheten har gått ned med 28 prosent siden 1990. Det betyr at antallet barn under fem år som døde i 2008 er rundt 8,8 millioner, ned fra 12,5 millioner i 1990. Rapporten viser dessuten at nedgangen er raskere på 2000-tallet enn den var på 1990-tallet, og at framgangen skjer i hele verden, også i de aller fattigste landene.

– Det er den store innsatsen for å vaksinere og beskytte barn mot malaria med myggnett som er hovedårsaken til at nesten fem millioner flere barn vokser opp i dag enn i 1990. Men for å nå tusenårsmålet må arbeidet intensiveres, ikke minst med å få trygge fødsler for å redde både moren og det nyfødte barn. Det får vi bare til om kvinners stilling i samfunnet blir forbedret, sier Stoltenberg.

Norge har tatt et særlig ansvar for å bekjempe barne- og mødrehelse.