Historisk arkiv

Stoltenberg markerte OECDs 50-års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg var i dag i Paris på OECDs ministerrådsmøte og 50-årsjubileum. Statsministeren deltok, blant annet, i paneldebatten om "Grønn vekst", hvor OECDs Green Growth Strategy ble lansert og diskutert.

Statsminister Jens Stoltenberg var i dag i Paris på OECDs ministerrådsmøte og 50-årsjubileum. Statsministeren deltok i paneldebatten om "Grønn vekst", hvor OECDs Green Growth Strategy ble lansert og diskutert.

- Økonomisk vekst må skje innenfor rammene av naturens tålegrenser. For å få til det må miljø- og klimahensyn integreres tettere i økonomiske beslutninger. Det er viktig at OECD tar ytterligere tak i disse problemstillingene. Globale problemer krever globale løsninger. Klimautfordringer kan ikke bli løst uten internasjonalt forpliktende samarbeid. Selv om vi alle er enige i at klimautslippene må reduseres har det vist seg å være vanskelig å implementere de nødvendige virkemidlene, sa Stoltenberg.

Stoltenberg var også til stede på OECDs jubileumssesjon og hadde et bilateralt møte med Sør-Koreas statsminister Kim Hwang-sik. Tema som ble diskutert på dette møtet var handelssamarbeid, atomkraft, grønn vekst, nordområdesatsingen og Arktisk Råd. Stoltenberg ble også invitert til Nuclear Security Summit i Seoul i 2012.

Norge har vært med i OECD siden organisasjonen ble opprettet i 1961.

- Anbefalinger fra organisasjonen om økonomisk politikk har ofte vært viktige for Norge. For eksempel var skattereformen i 1992 med lavere skattesatser og bredere skattebaser i tråd med OECDs anbefalinger. Også på miljøområdet har råd fra OECD hatt betydning. På den annen side har rådene fra OECD for å redusere sykefraværet og uføretrygdingen ikke hatt like stort gjennomslag i Norge, uttrykte statsminister Jens Stoltenberg.