Historisk arkiv

Budsjettkonferansen for 2012

Vil ikke øke presset på renta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Nå er det viktig at vi holder igjen på pengebruken for å dempe presset på renta og sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatte bedrifter, sier statsminister Jens Stoltenberg når regjeringen i dag starter budsjettkonferansen for 2012.

– Nå er det viktig at vi holder igjen på pengebruken for å dempe presset på renta og sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatte bedrifter, sier statsminister Jens Stoltenberg når regjeringen i dag starter budsjettkonferansen for 2012.  Han viser til at Norge har kommet seg godt gjennom finanskrisen. Sysselsettingen øker og arbeidsledigheten er lav.



Statsminister Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og SP-leder Liv Signe Navarsete sammen med alle statsrådene på Thorbjørnrud. Foto: Statsministerens kontor.

- Samtidig som regjeringen vil utforme en ansvarlig økonomisk politikk vil vi også neste år utvikle velferdssamfunnet videre, blant annet ved å satse videre på helse og omsorg, skole og samferdsel, sier Stoltenberg. 

- Vi holdt igjen på pengebruken i gode tider, og kunne dermed øke bruken av oljepenger kraftig og sette inn massive tiltak for å bekjempe virkningene av finanskrisen. Nå er det igjen tiltakende vekst og sysselsettingen øker. Da må vi på nytt holde igjen på pengebruken, sier Stoltenberg.

Se flere bilder fra budsjettkonferansen på Thorbjørnrud.

Statsministeren viser til at Norges Bank har signalisert stigende rente framover. 

- Hensynet til det konkurranseutsatte næringslivet og de som har boliggjeld tilsier at oljepengebruken fremover ikke må forsterke presset på renta og kronekursen ytterligere, sier statsministeren.

 Ansvarlig økonomisk politikk

I perioden 2006-2008 brukte vi i følge Nasjonalbudsjettet om lag 40 milliarder mindre enn fire prosent avkastning av Statens pensjonsfond utland. Dette gjorde det mulig å bruke mer penger i 2009 og 2010 for å motvirke virkningene av finanskrisen.

Regjeringen har varslet at nye beregninger viser at oljepengebruken vil være om lag på fireprosentbanen allerede i inneværende år. Dette skyldes blant annet høyere skatte- og avgiftsinntekter og høyere utbytteinntekter enn tidligere lagt til grunn.

- Det er svært gledelig at det går godt i Norge. Selv om vi har klart oss bra så langt, kan vi ikke ta det for gitt at det vil fortsette slik. Får vi ny uro i finansmarkedene eller et nytt økonomisk tilbakeslag internasjonalt, vil det ramme også oss. En lærdom vi har trukket de siste par årene er at det beste forsvaret vi har mot slike hendelser, er å holde orden i eget hus, sier Stoltenberg.

Økt sysselsetting

Nye beregninger utført i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud viser at sysselsettingen forventes å øke med om lag 20.000 personer fra 2010 til 2011, og veksten ventes å ta seg ytterligere opp i 2012. Det er et tegn på at norsk økonomi har godt fotfeste, og at arbeidsmarkedet er i bedring.

 - Regjeringen fører en politikk som legger til rette for høy sysselsetting, stabil økonomisk vekst og bærekraftige offentlige velferdsordninger, sier statsminister Jens Stoltenberg.