Historisk arkiv

Kamp mot kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Vår visjon om et samfunn der alle kan leve i trygghet, ønsker vi å virkeliggjøre – gjennom å forbygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre. Det sa statsministeren på sin avsluttende pressekonferanse før jul.

Pressemelding

Nr.: 213/2005
Dato: 21. desember 2005

Kamp mot kriminalitet

-De mål Regjeringen har satt seg på justisfeltet, har vi ambisjoner om å nå. Vår visjon om et samfunn der alle kan leve i trygghet, ønsker vi å virkeliggjøre – gjennom å forbygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg på sin avsluttende pressekonferanse før jul, i Oslo i dag.

Oppklare mer og reagere raskere

- Vi kan ikke sitte stille og se på at 95 prosent av alle vinningsforbrytelsene i Oslo forblir uoppklart, eller at over 90 prosent av dem som blir utsatt for voldtekt og vold i hjemmet, opplever at samfunnet ikke reagerer. Regjeringen tar tak i disse utfordringene, sa statsministeren.

Stoltenberg sa at regjeringen våren 2006 vil vi legge fram sak for Stortinget om bruk av DNA-analyser i strafferettspleien. - Regjeringen ser det som viktig å gi politiet mulighet til økt bruk av DNA-analyser som bevis når dette er hensiktsmessig. Dette må følges opp med en videre debatt om politimetoder, kompetanseutvikling og utstyr, der sentrale rettssikkerhetsprinsipper og personvernhensyn ivaretas, sa statsministeren,

-DNA-materiale er et effektivt etterforskningsredskap. Ved bruk av DNA-registrering oppnår en raskere identifisering av gjerningsperson, tidligere oppklaring og flere domfellelser, sa Stoltenberg.

I dag er det adgang til DNA-registrering av personer dømt for alvorlige forbrytelser, slik som drap, voldtekt, grov vold og grove ran. Regjeringen ønsker en utvidelse av adgangen til å registrere DNA-profiler, slik at også andre straffbare handlinger enn de nevnte gir adgang til registrering.

- Dette vil gi en økt oppklaringsprosent, ikke bare av alvorlige forbrytelser som drap og voldtekt, men også forbrytelser som innbrudd og bilbrukstyveri, sa statsministeren.

Samtidig er det klart at DNA-bevis kan eliminere mistenkte og hindre uriktige domfellelser. I Storbritannia øker oppklaringsprosenten betydelig i saker der politiet tar i bruk DNA-registeret i sin etterforskning. Den generelle oppklaringsprosenten for innbrudd er der 14 prosent (i Norge ca 17). Ved innbrudd med DNA-spor er oppklaringsprosenten 45 prosent.

Reagere raskere og rehabilitere bedre

-Styrking av kriminalomsorgen er den største utfordringen i straffesystemet. Mangel på tilstrekkelig varetekts- og soningskapasitet og knappe ressurser til innhold i soningen, forsterker problemet med gjengangerkriminelle. I dag står det nesten like mange personer i kø for å komme inn til soning som det er innsatte i norske fengsler. Sånn kan vi ikke ha det. Soningskøene svekker straffens forbyggende virkning. Når ny kriminalitet begås av straffedømte eller tiltalte som venter på dom og soning, svekkes tilliten til vårt straffesystem og vår kriminalpolitikk. Vi må derfor øke kapasiteten i fengslene, både ved å bygge nytt, ved å bygge om og ved å se på alternative soningsformer, sa Stoltenberg.

- Regjeringen vil legge fram for Stortinget handlingsplan for fjerning av soningskøene. Allerede i vårt budsjett for 2006 oppretter vi 45 nye soningsplasser, sa statsministeren.

Tiltak mot vold i nære relasjoner

- Jul og høytid betyr glede for mange av oss. Samtidig vet vi at det også betyr en kraftig økning av vold og husbråk. Rundt 200.000 barn i Norge forteller om bråk og rus i hjemmene. Vi vet at 60 til 70 prosent av volden i nære relasjoner skjer i ruset tilstand, sa Stoltenberg.

- Vold i hjemmet rammer i hovedsak kvinner og barn. Regjeringen vil ikke akseptere at kvinner og barn blir ofre for voldelige menn, sa statsministeren og pekte på følgende tiltak som regjeringen har lansert for å stoppe familievolden:

  • Politiet skal rykke ut når det får melding om bråk i hjemmet.
  • Utvidet registrering av DNA-prøver av voldsmenn
  • Bygging av Barnas Hus, et nasjonalt kompetansesenter for barn som utsettes for overgrep
  • Iverksette prøveprosjekt med elektroniske fotlenker
  • Utvide retten til bistandsadvokat
  • Styrke hjelpetilbudet for voldsutsatte kvinner og barn, og for menn som utøver vold
  • Øke politiets kompetanse i mekling og konflikthåndtering
  • Føre en restriktiv ruspolitikk

En offensiv og operativ kriminalpolitikk
- Vi har nok av utredninger og handlingsplaner. Nå trenger vi handling. Regjeringen skal føre en offensiv kriminalpolitikk, der planer og tiltak settes ut i livet, sa statsministeren.

- Hele Regjeringen står bak målet om et samfunn der alle kan leve i trygghet. Og hver og en legger vi biter på plass i det som til sammen blir en målrettet forebygging og bekjempelse av kriminelle handlinger; ved å avskaffe fattigdommen, videreutvikle velferdsstaten og utjevne forskjellene. For dette er i aller høyeste grad god og målrettet kriminalpolitikk, sa statsminister Jens Stoltenberg.