Historisk arkiv

- Et mer effektivt FN vil få økt støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Et reformert og mer effektivt FN vil styrke FNs stilling og føre til økt støtte fra medlemslandene. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz i New York i dag foreslo omfattende reformer i FN-systemet.

Pressemelding

Nr.: 159-06
Dato: 09.11.06

- Et mer effektivt FN vil få økt støtte

- Et reformert og mer effektivt FN vil styrke FNs stilling og føre til økt støtte fra medlemslandene. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz i New York i dag foreslo omfattende reformer i FN-systemet. Sammen med Mosambiks statsminister Louisa Diogo har de to ledet et høynivåpanel som har sett nærmere på hvordan FN kan møte det 21. århundres utfordringer.

Kjernen i høynivåpanelets forslag er at FN må fremstå som én aktør når det gjelder utviklingsarbeid, humanitær hjelp og arbeid for miljøet. Rapporten ble overrakt til generalsekretær Kofi Annan og deretter presentert for FNs hovedforsamling.

- FN må levere bedre resultater og arbeide mer effektivt for å oppfylle Tusenårsmålene og styrke tilliten hos medlemslandene, sa statsministeren i sin tale til FNs hovedforsamling. – FN trenger reformer, sa han, og oppfordret medlemslandene til å støtte panelets anbefalinger.

- Jeg tror vi kan oppnå resultater, sa Stoltenberg. - Dette panelet, med representanter for alle deler av verden og under ledelse av tre statsministre, står samlet bak de anbefalingene som er lagt fram.

De viktigste forslagene fra panelet er:

Ett FN for utvikling – på landnivå
"Vi foreslår at det opprettes ett FN på landnivå, med én sjef, ett program, ett budsjett og – der det er mulig – ett kontor", sier høynivåpanelet. Situasjonen i dag er at FNs arbeid på landinvå er fragmentert på grunn av det store antallet FN-organisasjoner og FN-kontorer som er til stede i hvert land.

Panelet foreslår at modellen med ett FN blir utprøvet i fem land i løpet av 2007 og – avhengig av resultatene – gjennom i 20 land innen 2009, 40 innen 2010 og i alle andre land innen 2012.

Ett FN for utvikling – på hovedkvarternivå
"Vi foreslår at det opprettes et FN-styre for bærekraftig utvikling, som skal lede arbeidet med ett FN på landinvå ", sier høynivåpanelet. En slikt felles styre er nødvendig for å sikre samordning og overvåke arbeidet.

Humanitær hjelp
For å bedre FNs innsats under humanitære katastrofer, foreslår høynivåpanelet sterkere samordning mellom FN, nasjonale regjeringer og frivillige organisasjoner.

Andre forslag på dette feltet er at FNs sentrale katastrofefond skal dobles til 1 milliard US dollar, at FNs mandater når det gjelder ansvaret for internt fordrevne personer avklares, at det investeres mer i arbeidet med å redusere riskoen for katastrofer, og at det innføres sterkere ledelse, raskere finansiering og bedre samarbeid i overgangsfasen etter konflikter og katastrofer.

Miljø
For å styrke og samordne FNs innsats på miljøområdet, foreslår panelet at FNs miljøprogram (UNEP) blir FN-systemets miljøpillar. Høynivåpanelet foreslår også en uavhengig vurdering av organisasjonens rolle i det internasjonale miljøarbeidet, med tanke på en bedre samordning av mer enn 500 internasjonale konvensjoner og miljøavtaler.

Likestilling
"Vi foreslår at det opprettes en ny FN-enhet for likestilling og for å styrke kvinners stilling", sier høynivåpanelet. Panelet mener kvinner er avgjørende for arbeidet for utvikling.

Høynivåpenelet sier at de tre FN-organene som i dag finnes på feltet bør samles i én styrket og uavhengig kvinneenhet, som ledes av en sjef på visegeneralsekretærs nivå. Denne enheten må ha et ambisiøst budsjett, samtidig som likestilling skal være et element i den nye strukturen for ett FN på landinvå og fortsatt skal være en del av mandatet for hele FN-systemet.

Høynivåpanelet understreker at forslagene utgjør en helhet. Panelet minner om FNs avgjørende rolle i å utforme Tusenårsmålene for utvikling, og sier: "Det er for de fattiges og undertryktes skyld vi trenger et effektivt FN, et som er godt ledet og har tilstrekkelige midler, og som kan fortsette å holde håpet høyt i verden".

Foruten statsministrene Stoltenberg, Aziz og Diogo, har høynivåpanelet bestått av blant andre Storbritannias finansminister Gordon Brown, Chiles tidligere president Ricardo Lagos og Tanzanias tidligere president Benjamin William Mkapa. Panelet ble oppnevnt i vinter, etter at FN-toppmøtet i september 2005 etterlyste ytterligere tiltak for å bedre FNs effektivitet når det gjelder utvikling, nødhjelp og miljø.


Engelsk sammendrag av høynivåpanelets rapport

Statsminister Jens Stoltenbergs tale