Historisk arkiv

604 mill kr til kjøp av helse- og rehabiliteringstjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen vil nå fordele 604 millioner kroner til å kjøpe helsetjenester som kan hindre sykefravær eller som får folk raskt tilbake på jobb.

Pressemelding

Nr.: 177-06
Dato: 18.12.06

604 millioner kroner til kjøp av helse- og rehabiliteringstjenester

Regjeringen vil nå fordele 604 millioner kroner til å kjøpe helsetjenester som kan hindre sykefravær eller som får folk raskt tilbake på jobb.

I Sykefraværsutvalget var det enighet om å innføre en ordning for kjøp av helse- og rehabiliteringstjenester for å bringe syke raskere tilbake til arbeidslivet og dermed redusere sykefraværet. De 604 millioner kronene som nå stilles til rådighet til dette formålet, kommer i tillegg til de 300 millionene til andre tiltak det allerede er enighet om. Dermed er det nesten 1 milliard kroner som brukes til at flere får sykehusbehandling og andre tiltak for å få ned sykefraværet.

– Dette betyr at flere får behandling og kan friskmeldes, til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsgiverne og samfunnet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

En systematisk og målrettet innsats for å få syke raskere tilbake i arbeid er avhengig av tilgang på et bredt spekter av tjenester. Noen av disse vil ha tyngdepunkt på helsesiden, mens andre vil ligge på arbeids- og velferdssiden. Aktuelle tjenester kan være helserettede rehabiliteringstjenester og vurderings- og behandlingstjenester til sykmeldte. Som innspill til drøftingene med partene har regjeringen lagt til grunn at 380 millioner kroner brukes på helsetiltak.

På arbeids- og velferdssiden er aktuelle tjenester avklarings- og oppfølgingstjenester og arbeidsrettede rehabiliteringstjenester. I innspillet til partene er det lagt til grunn at 120 millioner kroner brukes på dette området. I tillegg er det et klart behov for å utvide tilbudet av arbeidsrettede rehabiliteringstjenester med nødvendig kvalitet. Dette er områder som delvis ligger i ”gråsonen” mellom helsesiden og arbeids- og velferdssiden. Etter planen fra regjeringen er rundt 100 millioner kroner satt av til dette.

En optimal bruk av pengene krever at det etableres samarbeidsrutiner mellom fastlegene/sykemeldende behandlere, helseforetakene og Arbeids- og velferdsetaten som sikrer tydelig fokus på tilbakeføring til arbeid. Målgruppens behov må kartlegges godt for å få oversikt over nødvendig dimensjonering av ulike typer tjenester. Det må videre etableres systemer som gir kontroll med at tilskuddet brukes i samsvar med ordningens formål.

– Målet er å få ordningen på plass så raskt som mulig og vi er glade for at vi er i gang med en god dialog med partene om dette, statsminister Jens Stoltenberg.