Historisk arkiv

Ber FNs medlemsland støtte reformforslag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Norge ønsker å være en nøkkelspiller i å få til endringer og fornying i FN, sa Stoltenberg i sitt innlegg ved åpningen av FNs 61. generalforsamling i New York. Statsministeren oppfordret FNs medlemsland til å støtte reformer for å få et sterkere FN.

Pressemelding

Nr.: 124-06
Dato: 18.09.06

Ber FNs medlemsland støtte reformforslag

- Norge ønsker et enda sterkere FN. Derfor ønsker vi også å være en nøkkelspiller i å få til endringer og fornying i FN, sa Stoltenberg i sitt innlegg ved åpningen av FNs 61. generalforsamling i New York. Statsminister Jens Stoltenberg oppfordret FNs medlemsland til å støtte reformer for å få et sterkere FN.

- Vi må få slutt på at flere organisasjoner har samme arbeidsområde, at ansvaret er fragmentert og at arbeidet er dårlig koordinert. Vi må sørge for at mindre penger brukes på byråkrati og mer brukes på å gjennomføre de viktige oppgavene FN har. Ansvaret for dette hviler hos medlemslandene, sa statsministeren i sin tale.

Jens Stoltenberg leder et internasjonalt arbeid med å foreslå tiltak for å styrke FNs innsats i verdens fattigste land. Arbeidet gjøres av en høynivågruppe som statsministeren leder sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz og Mosambiks statsminister Luisa Diogo. Høynivåpanelet ble oppnevnt etter at FN-toppmøtet i september 2005 etterlyste ytterligere tiltak for å bedre FNs effektivitet når det gjelder utvikling, nødhjelp og miljø. Panelets forslag skal foreligge i løpet av generalforsamlingen nå i høst.

- Vi er nødt til å få til reform og forbedring, mest av alt av hensyn til de millioner av fattige og nødstilte som FN skal tjene. Vi vil legge fram vår rapport i høst og den skal være et vesentlig bidrag til at vi skal klare å nå tusenårsmålene som FN har vedtatt, avsluttet Stoltenberg. Han ber nå FNs medlemsland støtte opp om reformforslag som skal gjøre FN sterkere og mer effektivt.

Statsminister Jens Stoltenbergs tale til FNs generalforsamling