Historisk arkiv

Handlingsplan mot sosial dumping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg har et klart budskap i sin tale på arbeidernes internasjonale solidaritetsdag 1.mai: Regjeringen vil stoppe den sosiale dumpingen utenlandske arbeidstakere utsettes for.

Pressemelding

Nr.: 57-06
Dato: 01.05.06

Regjeringen lanserer handlingsplan mot sosial dumping

Statsminister Jens Stoltenberg har et klart budskap i sin tale på arbeidernes internasjonale solidaritetsdag 1.mai: Regjeringen vil stoppe den sosiale dumpingen utenlandske arbeidstakere utsettes for.

- Arbeidsinnvandring er viktig for norsk økonomi. Men vi kan ikke leve med at de som kommer hit for å gjøre en jobb utnyttes gjennom lave lønninger og uforsvarlige arbeidsforhold. Vi sier ja til arbeidsinnvandring og nei til sosial dumping, sier Jens Stoltenberg.

Regjeringen legger nå fram en handlingsplan mot sosial dumping. Viktige tiltak i planen er økte sanksjonsmuligheter for arbeidstilsynet, ryddigere forhold ved inn-og utleie av arbeidskraft, krav om regler for norske lønns- og arbeidsvilkår i kommunale anbudsprosesser og spesielle tiltak for bygg og landbrukssektoren. - Dette vil være startskuddet for en langt mer offensiv politikk på dette området. Vi må ta ondet ved roten, ellers vil det i verste fall kunne true hele den norske arbeidslivsmodellen, understreker statsministeren.

Statsministeren holder hovedtalene i Verdal og Hommelvik 1. mai.


Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping

  • Styrke Arbeidstilsynets sanksjonsmidler

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal kunne gi pålegg og bruke tvangsmulkt og stansing når de utfører tilsyn etter allmenngjøringsloven og utlendingsloven. Regjeringen fremmer lovforslag om dette i juni 2006.

  • Øke ressursene til tilsyn

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet får økte ressurser til innsatsen mot sosial dumping i Revidert nasjonalbudsjett 2006.

  • Sikre ryddigere forhold ved inn- og utleie av arbeidskraft og forbedre ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler

Regjeringen vil sikre ryddigere forhold for arbeidstakerne på inn- og utleiemarkedet. Regjeringen vil også arbeide videre med ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler, bl.a. med spørsmålet om innsynsrett for tillitsvalgte. Regjeringen tar sikte på å legge frem forslag om regelendringer høsten 2006.

  • Motvirke useriøsitet ved kontraktørvirksomhet og etablering av enkeltmannsforetak

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal i tilsynsvirksomheten ha større oppmerksomhet på problemet med at arbeidstakere blir definert som selvstendige oppdragstakere for å unngå norske lønns- og arbeidsvilkår.

  • Stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i kommunale anbudsprosesser

ILO-konvensjon nr. 94 med krav til norske lønns- og arbeidsvilkår gjennomføres i 2007 også for kommuner og fylkeskommuner.

  • Innføre utvidet byggherreansvar og id-kort i byggenæringen

Det vil bli innført et ansvar for byggherren for å ta inn klausuler i kontrakter med underleverandører for å sikre at arbeidstakerne får lønn og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjøringsforskrifter. Regler for id-kort som kan gjøre kortene til et effektivt virkemiddel mot sosial dumping fastsettes høsten 2006.

  • Gjennomføre tiltak i kystfarten og landbruket

Det tas sikte på å gjeninnføre kravet om arbeids- og oppholdstillatelser for sjøfolk i norsk kystfart i løpet av 2006. Det skal arbeides systematisk for å hindre sosial dumping i landbruket, ved hjelp av målrettet tilsynsinnsats og informasjonstiltak.

  • Utvikle statistikk- og analysegrunnlaget

Statistikk og analyse over arbeidsinnvandring og sosial dumping skal forbedres i samarbeid med partene og i regi av Arbeidslivspolitisk råd.

  • Samordne bedre innsatsen fra statlige etater landet over

Dagens samarbeid og fellesprosjekter mellom Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, skattemyndighetene, politiet og andre berørte etater videreføres og styrkes. Det skal settes økt fokus på å sikre at samarbeidet fungerer godt også lokalt.

  • Styrke samarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet

Regjeringen vil videreføre og videreutvikle samarbeidet med arbeidslivets parter på alle nivåer, fra samarbeidet mellom tilsynsmyndigheter og tillitsvalgte i bransjer og på arbeidsplasser, til dialogen i Arbeidslivspolitisk råd.