Historisk arkiv

Regjeringen øker innsatsen mot svartfiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Omfanget av ”svartfisket” i Barentshavet er så stort at det truer livsgrunnlaget for norske kystsamfunn. I tillegg er det grov miljøkriminalitet, sa statsminister Stoltenberg i Kirkenes fredag.

Pressemelding

Nr.: 101/2006
Dato: 4. august 2006

Regjeringen øker innsatsen mot svartfiske

- Omfanget av ”svartfisket” i Barentshavet er så stort at det truer livsgrunnlaget for norske kystsamfunn. I tillegg er det grov miljøkriminalitet. Dette er et tema jeg jevnlig tar opp med mine kolleger i berørte land. Regjeringen vil nå intensivere det internasjonale arbeidet og koordinere den samlede innsatsen mot svartfisket bedre.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen presenterte regjeringens videre arbeid mot svartfisket på en pressekonferanse om bord på kystvaktskipet ”Harstad” i Kirkenes fredag.

Helga Pedersen fulgte opp: - For å si det enkelt. Dette overfisket truer forvaltningen av torskebestanden.

- Kampen mot det ulovlige, urapporterte og uregulerte fisket (UUU-fiske) er derfor en høyt prioritert sak for regjeringen, fastslo statsministeren. - Nå øker regjeringen innsatsen for å stoppe svartfisket. Viktige tiltak er økt havnekontroll, modernisering av rapporteringssystemer og internasjonalt samarbeid for å styrke regelverket, sa han.

- Vi vil nekte landinger i Norge fra fartøy som tidligere har deltatt i UUU-fiske, nekte omlasting i havn og nekte bunkers og støttefunksjoner i havn for slike fartøy og kreve at et fartøys flaggstat bekrefter at fisken er fanget innenfor regelverk og kvoter, sa fiskeri- og kystministeren.

Stoltenberg og Pedersen understreket at arbeidet mot UUU-fisket er omfattende og må føres på mange arenaer samtidig. - Det dreier seg om ulovlig fiske, omlasting til havs, opprinnelsesforfalskning, skjulte landinger osv. Det er snakk om organisert økonomisk kriminalitet til flere milliarder kroner med forgreninger inn i svært mange land, også Norge, sa de.

Statsminister Stoltenberg og fiskeri- og kystminister Pedersen
Statsminister Jens Stoltenberg og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.
Foto: FKD

Kontaktpersoner:
politisk rådgiver Mina Gerhardsen, SMK – telefon 91 85 29 86
seniorrådgiver Halvard Wensel, FKD – telefon 97 18 07 84
Se også: www.fkd.dep.no