Historisk arkiv

Statsministeren åpner FN-panelmøte i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Stoltenberg åpner i morgen det fjerde og siste møtet i FN- panelet som skal foreslå tiltak for å styrke FNs arbeid i verdens fattigste land. Møtet finner sted i Oslo 31. august – 1. september.

Pressemelding

Nr.: 110-06
Dato: 30.08.06

Statsministeren åpner FN-panelmøte i Oslo

Statsminister Jens Stoltenberg åpner i morgen det fjerde og siste møtet i FN- panelet som skal foreslå tiltak for å styrke FNs arbeid i verdens fattigste land. Møtet finner sted i Oslo 31. august – 1. september.

Panelet ble oppnevnt av generalsekretær Kofi Annan i februar 2006 og skal levere sin rapport til FNs generalforsamling i løpet av høsten. Generalsekretæren ba statsministeren om å lede arbeidet sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz og Mosambiks statsminister Luisa Diogo. Panelets øvrige medlemmer er:

  • Gordon Brown, Storbritannias finansminister
  • Ricardo Lagos, Chiles tidligere president
  • Benjamin William Mkapa, Tanzanias tidligere president
  • Louis Michel, Belgia. EU-kommisjonær for utviklingsbistand
  • Josette S. Shiner, USAs vise-utenriksminister
  • Keizo Takemi, Japans tidligere vise-utenriksminister
  • Mohamed T. El-Ashry, Egypt, tidligere leder av Global Environment Facility
  • Robert Greenhill, leder for Canadas utviklingsdirektorat
  • Ruth Jacoby, Sverige, ambassadør
  • Jean-Michel Severino, leder for Frankrikes utviklingsdirektorat
  • Kemal Dervis, leder for FNs utviklingsprogram UNDP
  • Lennart Båge, leder for Det internasjonale fond for landbruksutvikling (IFAD)

Alle panelmedlemmene deltar på møtet i Oslo.

Panelet arbeider med reform av FN i tråd med beslutninger fattet på FNs toppmøte i 2005. Oppgaven er å sette FN i bedre stand til å realisere tusenårsmålene og bli en mer effektiv organisasjon. Tre områder står i sentrum:

FNs utviklingsbistand: Målsettingen er å få mest mulig ut av hver krone som brukes til utviklingshjelp, ved at bistanden styres mest mulig effektivt og i samsvar med mottakerlandenes behov.

FNs arbeid med humanitær bistand og overgangen fra krise til gjenoppbygging: FNs sentrale fond for humanitære kriser er nyopprettet, og gjør det mulig å komme raskt i gang når katastrofen inntrer. Størrelsen på de ressurser som ligger i fondet er en utfordring, og å få til overgangen fra kriser til gjennombygging er fortsatt krevende. Det viser erfaringene i for eksempel Pakistan etter jordskjelvet og etter tsunamien.

FNs arbeid med miljøspørsmål: Innen miljøvirksomheten arbeider panelet med hvordan FN best kan få i stand en mer sammenhengende håndtering og overvåking av et stadig økende antall internasjonale miljøavtaler, men også hvordan miljøperspektivet kan bli sterkere integrert i FNs utviklingsarbeid i det enkelte land.

Mandat


Priv. til red.

Vi viser til tidligere priv. til red. om FN-panlemøtet, men gjør oppmerksom på at fristen for akkreditering er ute.