Sterkere innsats mot barnedødelighet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Dato: 18.09.2006 | Sist oppdatert: 30.10.2006
Statsminister Stoltenberg leder i dag et internasjonalt høynivå-møte i New York om kampen for å redusere barnedødeligheten i verden. Møtet samler statsledere, organisasjoner og eksperter på barnehelse og utvikling. Målet er å spore til enda sterkere innsats for å redde barns liv.
Pressemelding
Nr.: 122-06
Dato: 18.09.06
Sterkere innsats mot barnedødelighet
Statsminister Jens Stoltenberg leder i dag et internasjonalt høynivå-møte i New York om kampen for å redusere barnedødeligheten i verden. Møtet samler statsledere, organisasjoner og eksperter på barnehelse og utvikling. Målet er å spore til enda sterkere innsats for å redde barns liv.
Det er den norske regjeringen, UNICEF og det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet som arrangerer møtet, som sammenfaller med åpningen av FNs generalforsamling. Møtet etterspør bedre helsevesen i land med høy barnedødelighet, bedre tilgang til medisinsk utstyr, lavkostnadstiltak mot barnedødelighet samt økte statlige bevilgninger og private donasjoner.
Svært få av landene med høyest barnedødelighet er på vei til å nå FNs tusenårsmål nummer fire, om å redusere barnedødeligheten for barn under 5 år med to tredeler innen 2015. Rundt 29.000 barn under fem år dør i verden hver dag, og de fleste av disse kunne vært reddet. I følge en rapport fra UNICEF/WHO som offentliggjøres i forbindelse med møtet i dag, dør flere barn under fem år av lungebetennelse alene, enn av noen annen sykdom. To millioner barn under fem år dør hvert år av denne sykdommen. Dette er flere enn det som dør av AIDS, malaria and meslinger til sammen.
- Barn er vår beste investering. Det vi gjør for våre barn, for verdens barn, utgjør arven fra dagens politiske ledere, i større grad enn noe annet vi etterlater oss. Av den grunn ber jeg nå andre verdensledere om å være modige og ta de skritt som er nødvendig for å beskytte barna, vår felles framtid. Det sa statsminister Jens Stoltenberg under åpningen av møtet.
UNICEF har utarbeidet et sett med indikatorer for å måle hvor langt de 60 landende med høyest barnedødelighet i verden har kommet i å nå målet i 2015. Oversikten blir lansert i et spesialnummer av det medisinske tidsskriftet Lancet i dag. Disse 60 landene står for 94 prosent av barnedødelighet i verden blant barn under fem år. Flertallet av disse landene har liten eller ingen framgang i kampen mot barnedødelighet, mens 14 land har økt barns mulighet for å overleve fra 1990 fram til 2004. Av de 20 landene med høyest barnedødelighet blant barn under fem år, er mer enn halvparten rammet av AIDS-epidemier, væpnede konflikter og alle landene er svært fattige.
Undersøkelsen viser likevel at det finnes suksesshistorier. Sju av landene; Bangladesh, Brasil, Egypt, Indonesia, Mexico, Nepal og Filippinene har gode muligheter til å nå tusenårsmål nummer fire om redusert barnedødelighet innen 2015.
- Strategier bak vellykkede program for å redusere barnedødelighet kan også overføres til andre områder, sier Ann M. Veneman, leder for UNICEF. Dette kan være innen områder som nyfødthelse, ernæring, forhindring av spredning av AIDS og vann og sanitær.
Prosjektet Measles Initiative har allerede vært med på å halvere antallet dødsfall forårsaket av meslinger til det halve. Kampanjer som Unite for Children, Unite against AIDS mobiliserer midler til kvinner og barn som lever med HIV/AIDS.
Med nye vaksiner mot lungevirus, forebygging og behandling av AIDS, behandling av diaré og malaria, samt myggnett innsatt med insektdrepende middel, øker muligheten for å redusere barnedødeligheten ytterligere. Basert på Den afrikanske unions Framework for Child Survival er dette er noen av flere tiltak som nå må samordnes og utgjøre en del av en global fremdriftplan for å nå tusenårsmålene.
Bakgrunn:
Statsminister Jens Stoltenbergs
forord til Lancet og
kronikk i Aftenposten 18.09.06
Statsminister Jens Stoltenbergs åpningstale under møte om barnedødelighet i New York
Lancets spesialutgave om barnedødelighet med statusrapport for tusenårsmål nummer fire, er tilgjengelig på http://www.thelancet.com.
"Pneumonia: the Forgotten Killer of Children", blir publisert i dag av UNICEF og WHO og er tilgjengelig på UNICEFs nettside: http://www.unicef.org.
Filmklipp fra Afghanistan, Bolivia, Nepal and Niger er tilgjengelig for tv-medier på http://www.thenewsmarket.com/unicef
Verdens helseorganisasjon WHO: http://www.who.int/en/
Tusenårsmålene: http://www.tusenarsmalene.no/
Kontaktpersoner:
Angela Hawke, UNICEF New York, (+1 212) 326 7269,
ahawke@unicef.org
Jessica Malter, UNICEF New York, (+ 212) 326 7412
Anne Thurmann-Nielsen, Norges FN-delegasjon (+1 212) 310
1557
Trude Måseide, Statsministerens kontor (+47) 95 72 65 10
Udani Samarasakera, Lancet Press Office: (+44) 20 7424
4949