Historisk arkiv

Stoltenberg glad for løslatelsen av Milinkevitsj

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Den hviterussiske opposisjonslederen Aleksander Milinkevitsj er nå blitt løslatt, etter å ha sonet en såkalt administrativ straff på 15 dager.

Pressemelding

Nr.: 64-06
Dato: 12.05.06

Stoltenberg glad for løslatelsen av opposisjonsleder Aleksander Milinkevitsj

Den hviterussiske opposisjonslederen Aleksander Milinkevitsj er nå blitt løslatt, etter å ha sonet en såkalt administrativ straff på 15 dager.

- Jeg er glad for at Milinkevitsj nå er ute av fengsel, sier statsminister Jens Stoltenberg. Statsministeren har tidligere gitt sterkt uttrykk for at denne arrestasjonen var uakseptabel, og et klart brudd på forsamlings- og ytringsfriheten. Fremdeles sitter flere opposisjonelle i fengsel. - Jeg vil oppfordre de hviterussiske myndigheter til å respektere befolkningens sivile og politiske rettigheter fullt ut, og å gi opposisjonen mulighet til å drive vanlig demokratisk virksomhet, sier Jens Stoltenberg.

Norske myndigheter vil videreføre og styrke den politiske og økonomiske støtten til de demokratiske kreftene i Hviterussland, slik det også ble lovet under Milinkevitsj’ besøk til Norge 20. april. I revidert nasjonalbudsjett er støtten til demokratiarbeid i regionen økt, med et bidrag til Hvite-Russland på 3 millioner kroner.

Det utarbeides nå en støttepakke for Hvite-Russland hvor tiltak for demokratisering gjennom blant annet å styrke sivilt samfunn og menneskerettigheter samt fremme av ytringsfrihet og fri presse bli prioritert.