Historisk arkiv

Stoltenberg og Blair åpner gassrørledning fra Norge til Storbritannia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Den nye rørledningen gjør at norsk gass kommer rett inn i et av de mest attraktive gassmarkedene i Europa. Slik skaper vi størst mulig verdier av våre store gassressurser. Det sa statsministeren ved åpningen av Langeled-rørledningen.

Pressemelding

Nr.: 143-06
Dato: 16.10.06

Stoltenberg og Blair åpner gassrørledning fra Norge til Storbritannia

- Den nye rørledningen gjør at norsk gass kommer rett inn i et av de mest attraktive gassmarkedene i Europa. Slik skaper vi størst mulig verdier av våre store gassressurser. Det sa statsminister Jens Stoltenberg ved åpningen av Langeled-rørledningen i London i dag.

- Vi forsterker de gode båndene mellom oss og vår britiske nabo i vest. Og jeg er fornøyd og stolt av at Norge er en sikker og pålitelig energileverandør til Storbritannia, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Samtidig gjør denne utvidelsen av det norsk gassledningsnettet at vi kan videreutvikle norsk gassindustri og dermed skape gode og framtidsrettede arbeidsplasser i Norge, sier Stoltenberg.

Stoltenberg åpnet rørledningen sammen med den britiske statsministeren Tony Blair og Hydros konsernsjef Eivind Reiten.

Langeled er 1 200 km lang, og er dermed verdens lengste undersjøiske rørledning. Rørledningen har en kapasitet på 20 milliarder kubikkmeter gass årlig, noe som tilsvarer om lag en femtedel av Storbritannias gassbehov.

Det er den sørlige delen av Langeled som nå er satt i drift. Langeled sør har en diameter på 44” og strekker seg fra stigerørsplattformen ved Sleipner-feltet i Nordsjøen til mottaksanlegget i Easington på østkysten av Storbritannia. Den nordlige delen av Langeled går fra Nyhamna i Møre og Romsdal til Sleipner og vil settes i drift i 2007, samtidig med oppstarten av Ormen Lange-feltet.

Langeled er en forutsetning for utviklingen av Norges nest største gassfelt, Ormen Lange. Feltet kommer i drift i 2007 og representerer det fremste innen norsk teknologiutvikling. Hydro er operatør for utbyggingen av Ormen Lange.

Norge dekker i dag om lag 16 % av Europas gassetterspørsel. Langeled bidrar til å befeste Norges posisjon som en sikker og pålitelig leverandør av energi til Europa.


Statsminister Jens Stoltenbergs tale ved åpningen av Langeled