Historisk arkiv

- Regjeringen garantist for en god AFP-ordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– De som er slitne etter mange år i arbeidslivet, skal være trygge på at de kan gå av med verdighet og ha økonomisk trygghet, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til Fellesforbundets landsmøte i Oslo i dag.

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag Fellesforbundets landsmøte, i Oslo. Hans viktigste budskap var at regjeringen står bak kravet om en god AFP-ordning for framtiden. – De som er slitne etter mange år i arbeidslivet skal være trygge på at de kan gå av med verdighet og ha økonomisk trygghet, sa Jens Stoltenberg i sin tale til landsmøtet.

Jens Stoltenberg viet mye av sin tale på Fellesforbundets landsmøte til debatten om AFP. Han var opptatt av å forsikre tilhørerne om at regjeringen og fagbevegelsen er på lag i spørsmålet om tidligpensjonsordningen i den nye pensjonsmodellen.

- Vi trenger en løsning som sikrer sliterne. Det står vi samlet om. Folk som har stått i jobb i mange år og som kjenner at kroppen er sliten, skal få gå av ved 62 år og med en pensjon som sikrer dem økonomisk og som gir trygghet for alderdommen. Regjeringen er garantist for dette. Samtidig må de som står lenger i jobb få noe igjen for det, understreket statsministeren.

- Framtidens AFP-utbetaling skal sikre sliterne en verdig avgang, men vi må innrette den annerledes enn i dag, når folketrygden skal med i regnestykket fra fylte 62 år og alle skal kunne benytte ordningen med tidligpensjon. Dette skal vi lage den endelige utformingen på i utvalget med partene som ledes av arbeidsministeren, sa han.

Statsministeren vektla også at utfordringen med sliterne må møtes med forebygging.

– Vi må ha et arbeidsliv som tar vare på folk og som legger til rette, slik at folk ikke blir utslitt av å være i jobb. Derfor må vi fortsette å styrke arbeidsmiljøloven, fortsette innsatsen for inkluderende arbeidsliv og lavere sykefravær og fortsette kampen mot sosial dumping som undergraver de standardene vi vil ha i norsk arbeidsliv, sa statsministeren.

I talen presenterte Stoltenberg flere nye tiltak mot sosial dumping og for et bedre arbeidsmiljø:

  • Styrke bedriftshelsetjenesten: Regjeringen foreslår å stille krav om bedriftshelsetjeneste i nye bransjer med høy arbeidsmiljøbelastning. Det gjelder for eksempel store områder som helse- og omsorg, gjenvinning og el og kraft. Dessuten foreslås det en obligatorisk godkjenningsordning for bedriftshelsetjenester. Dette skal sikre og styrke kvaliteten. Høringsbrev om dette sendes ut nå.
  • Strengere regulering av vikarbyråene: Det blir en obligatorisk melde- og registreringsplikt for vikarbyråer. Det trengs for å rydde opp i bransjen. I tillegg til å stille krav til vikarbyråene, foreslår vi også at det skal være forbudt å leie inn arbeidstakere fra byråer som ikke er godkjent av ordningen.
  • Vurdere innføring av regionale verneombud: En undersøkelse av ordningen med regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen viser bred enighet om at ombudene gjør en viktig jobb. Vi vil nå, i nært samarbeid med partene i arbeidslivet, vurdere om regionale verneombud kan spille en enda viktigere rolle i kampen mot sosial dumping.