Historisk arkiv

Kunstverk til dronning Sonja

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Da statsminister Jens Stoltenberg åpnet regjeringens gave til dronning Sonja på 70-årsdagen i dag, en barnekunstutstilling i Stavanger kulturhus Sølvberget, fortalte han også at det på kongeparets sommersted Mågerø nå står en blå krukke av billedkunster Kjell Nupen og venter på jubilanten.

Urnen, som er regjeringens gave til dronningen, er laget av Kjell Nupen. Foto: Galleri NBDa statsminister Jens Stoltenberg åpnet regjeringens gave til dronning Sonja på 70-årsdagen i dag, en barnekunstutstilling i Stavanger kulturhus Sølvberget, fortalte han også at det på kongeparets sommersted Mågerø nå står en blå krukke av billedkunster Kjell Nupen og venter på jubilanten.

Krukken er 1,70 m høy, og er i klassisk amforaform. Teknikken som er brukt er høybrent steingods, som i glasserte murstein. Det betyr at materialet er holdbart i flere hundre år, selv om det står ute. Idéen bak krukken er tilhørighet/navigasjon.  Fire "armer" antyder de fire himmelretningene.

Tidligere ble skulpturelle krukker ofte brukt som veiviser for sjøfarende. Oljevekene som brant i krukkene, er det som førte fram til moderne fyr.

Krukker er også blitt brukt til å ta vare på blant annet korn, olje og vin. Mange vil også forbinde krukker med historien om Sareptas krukke, og om overflødighetshornet.

 

Bilder fra Barnekunstutstillingen i Stavanger kulturhus Søvberget
Se utstillingen på www. tildronningen.no

Av Stine Yvonne Apeland, Haugesund kulturskole
Stine Yvonne Apeland, Haugesund kulturskole

"Kongefamilien" av Kristin Bjordal, Lindås kulturskule"Kroningsjubileet i Trondheim i 2006" av Ragnhild Severeide Kvam, Rondheim kommunale musikk- og kulturskole

"Kongefamilien" av Kristin Bjordal, Lindås kulturskule t.v.
"Kroningsjubileet i Trondheim i 2006" av Ragnhild Severeide Kvam, Rondheim kommunale musikk- og kulturskole t.h.