Stoltenberg lanserer ny helsekampanje for fattige land
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Nr: 103-07 | Dato: 05.09.2007
-Et nytt sterkt initiativ for å nå de helserettede tusenårsmålene. Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg Det internasjonale helsepartnerskapet som han lanserte i London i dag sammen med den britiske statsministeren Gordon Brown.
Stoltenberg møtte statsminister Brown, helseministrene fra flere afrikanske og asiatiske land og representanter for åtte av de største internasjonale helseorganisasjonene. De møttes for å gå sammen om Det internasjonale helsepartnerskapet. Gjennom dette initiativet vil deltakerne arbeide for å redde millioner av liv ved å bygge bedre helsesystemer i noen av verdens fattigste land.
Det internasjonale helsepartnerskapet er ledd i en ny verdensomspennende kampanje for å nå de helserettede tusenårsmålene – ved å sikre at barn ikke dør, redusere dødelighet blant mødre og kjempe mot de største sykdommene.
Statsminister Stoltenberg tas i mot av statsminister Brown utenfor 10 Downing Street. Foto: Scanpix
-Hvert tredje sekund dør et barn under fem år av sykdommer som kan behandles eller forebygges, hvert minutt dør det en kvinne i barsel. Som far, økonom og politiker, mener jeg at dette er moralsk uakseptabelt og ser det som et alvorlig hinder for utvikling i fattige land. Kun ved å styrke helsesystemene i fattige land kan vi få til å øke farten i arbeidet med å nå de helserettede tusenårsmålene, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Det internasjonale helsepartnerskapet arbeider for at helsebistand skal fungere bedre for fattige land og akselerere utviklingen ved å:
- sørge for bedre koordinering av givere
- fokusere på bedre helsesystemer som et hele i stedet for å fokusere på enkeltsykdommer eller saker
- utvikle og støtte landenes egne helseplaner
Verdens helseorganisasjon (WHO), Verdensbanken, UNAIDS, UNFPA, GAVI-alliansen, UNICEF, Gates-stiftelsen og giverland som Norge, Storbritannia, Tyskland og Frankrike samler seg i dag om en forpliktelse til å samarbeide bedre for å redusere byrden som mengden givere og organisasjoner utgjør for fattige land, og i stedet støtte bedre opp om de helsebehovene som fattige land selv har identifisert som viktige. Til sammen representerer partnerne i Det internasjonale helsepartnerskapet halvparten av verdens pengeinnsats på helsebistand.
Helseministrene fra Burundi, Etiopia, Kenya, Mosambik, Zambia, Kambodsja og Nepal gikk inn i Det internasjonale helsepartnerskapet i dag. De mener de vil ha en gevinst av bedre koordinering mellom giverland og internasjonale organisasjoner i sitt arbeid med å forbedre landets helsetjenester. De har forpliktet seg til å øke offentlig finansiering av helsetjenester og sikre at de fattigste i befolkningen får tilgang til helsetjenester uten overdrevne kostnader.
Les mer om Stoltenbergs engajsement for tusenårsmål nummer fire og fem