Historisk arkiv

Isprøver fra Antarktis kan gi viktige klimasvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg hadde i dag videokontakt fra Trollstasjonen i Antarktis med forskningsekspedisjonen ”Sydpoltraversen” som har gått fra Troll mot Sydpolen.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde i dag videokontakt fra Trollstasjonen i Antarktis med Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther, som har ledet forskningsekspedisjonen ”Sydpoltraversen” gjennom Øst-Antarktis fra Troll mot Sydpolen.

Forskere fra fire nasjoner har vært med på ekspedisjonen for å undersøke endringer av ismassen i Dronning Mauds Land og forsøke å få kunnskap om hvilken rolle Antarktis spiller for det globale klimaet. Hittil har man visst lite om klimaforandringer i Antarktis. ”Sydpoltraversen” er et av de viktigste forskningsprosjektene i Det internasjonale polaråret og Winther bekreftet at de har samlet 700 meter med iskjerner, som kan rekonstruere klimaet 1000 år tilbake i tid.

- Resultatene vil kunne gi uvurderlig kunnskap om klimautviklingen i denne hovedsakelig uutforskede delen av Antarktis, selv om det tar noe tid å få analysert dem. Hvis resultatene viser endringer i nedbør som gir informasjon om hvorvidt ismassene i Antarktis øker eller minker, vil dette i så fall kunne ha direkte innvirkning på havnivået globalt, sa statsminister Jens Stoltenberg etter samtalen.

På grunn av tekniske problemer måtte ekspedisjonen gi seg kun 350 kilometer fra polpunktet, men Winther la vekt på at hele det vitenskapelige programmet sluttføres og at de har fått samlet inn uvurderlig materiale for videre analyser.

Jan-Gunnar Winther sa også at satellittbilder har vært et fantastisk hjelpemiddel for både rutevalg og forskning. –Bildene har en imponerende kvalitet og oppløsning, eksempelvis åpner våre egne satellittmotakere på Trollstasjonen muligheten for å zoome inn interessante områder helt ned til størrelsen på snøkrystaller, sa Winther.