FN og Norge med merkedag for skogene
Kamp mot klimaendring som skyldes avskoging
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Nr: 143/08 | Dato: 24.09.2008 | Sist oppdatert: 16.10.2013
New York: Land med regnskog vil nå trappe opp kampen mot klimaendringer som skyldes avskoging, takket være et banebrytende initiativ der Norge fullfinansierer oppstarten av det nye FN-programmet UN REDD. - Vi er nødt til å redusere avskogingen dersom vil skal lykkes med å bekjempe klimaendringene, sa statsminister Stoltenberg.
New York: Land med regnskog vil nå trappe opp kampen mot klimaendringer som skyldes avskoging, takket være et banebrytende initiativ der Norge fullfinansierer oppstarten av det nye FN-programmet UN REDD (UN Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation) med 35 millioner US dollar.
Programmet ble lansert i New York i dag av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Norges statsminister Jens Stoltenberg.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon (tredje fra venstre) og statsminister Jens Stoltenberg (fjerde fra venstre) på landseringen av FNs REDD-program. Foto: UD.
UN-REDD- programmet involverer tre FN-organisasjoner, og ni land har allerede formelt meldt sin interesse for å delta: Bolivia, Folkerepublikken Kongo, Indonesia, Panama, Papua Ny-Guinea, Paraguay, Tanzania, Vietnam og Zambia.
Noen av landene, som Indonesia, Papua Ny-Guinea, Folkerepublikken Kongo og Tanzania vil nå raskt starte arbeidet ved å lage nasjonale strategier, opprette robuste systemer for å overvåke, vurdere, rapportere og verifisere skogomfang og karbonopptak, og sette i gang nødvendig tiltak. Andre vil så kunne få støtte etter hvert.
I påfølgende faser vil det bli igangsatt pilotprosjekter for å prøve ut hvordan skogene kan forvaltes slik at økosystemene der blir bevart og karbonopptakene maksimeres, samtidig som skogene fortsatt kan være til nytte for lokalbefolkningen.
UN REDD-programmet vil støtte disse landene som ledd i et internasjonalt arbeid for å inkludere REDD-prosjekter i FNs nye og mer omfattende tiltak mot klimaendringer i årene etter 2012.
FNs klimapanel regner med at nedhugging av skoger nå bidrar til nær 20 prosent av jordens samlede klimagassutslipp.
Hensikten med UN-REDD- programmet er å gjøre det økonomisk lønnsomt å forvalte skogene på en bærekraftig måte. Det vil sikre at skogenes enorme økonomiske, miljømessige og samfunnsmessige verdier fortsatt kan være til nytte for land, lokalsamfunn og personer. Samtidig vil skogene slik også fortsette å bidra til store reduksjoner i utslippene av klimagasser.
- Vi kan ikke vinne kampen mot klimaendringene uten verdens skoger – det er nå helt klart, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York i dag. Dette initiativet viser ikke bare hvordan skogene har en viktig rolle å spille i klimapolitikken etter 2012, som ventes å bli vedtatt på klimakonferansen i København i desember 2009. UN-REDD vil også hjelpe oss med å bygge svært etterlengtet tillit til at verdenssamfunnet nå står klare til å støtte innføringen av en inkluderende, ambisiøs og omfattende klimaavtale så snart den er ratifisert, sa Ban.
- Dette initiativet viser også konkret at FN-systemet er klar til å gi samordnet støtte til medlemsland som tar opp klimautfordringene. Vi setter stor pris på at Norge er en partner i dette arbeidet for å hjelpe verdenssamfunnet til å ta tak vår felles klimautfordring, sa generalsekretæren.
- Vi er nødt til å redusere avskogingen dersom vil skal lykkes med å bekjempe klimaendringene, sa statsminister Jens Stoltenberg.
- Gjennom samlet internasjonal innsats kan vi oppnå store utslippsreduksjoner raskt, sa Stoltenberg. Han understreket at det er behov for internasjonale standarder for hvordan utslippene som skyldes avskoging og skogreduksjon, kan måles, rapporteres og verifiseres.
- UN REDD-initiativet er et tiltak som tar sikte på å vise raskt at det er mulig å oppnå resultater i noen av verdens største skoger. Og det vil bli iverksatt i rammen av ”Ett FN” – arbeidet for at FN skal fremstå mer samlet i de enkelte land. Det er derfor Norge har besluttet å finansiere UN REDD-programmet, sa Stoltenberg.
- Å bekjempe klimagassutslipp som skyldes avskoging og skogreduksjon er noe Norge prioriterer høyt både i dag og i årene som kommer. Om vi lykkes i denne første runden, vil Norge sikkert fortsette å støtte UN REDD-programmet på en enda mer omfattende måte, sa statsministeren.
Dersom UN-REDD får grønt lys i FNs klimaavtale for tiden etter 2012, kan det føre til at industriland vil kunne betale utviklingsland for reduserte utslipp. En slik ordning vil være avgjørende i det globale arbeidet for å unngå katastrofale klimaendringer, og må komme i tillegg til store kutt i industrilandenes utslipp.
Utviklingsland vil kunne motta betydelige beløp som i sin tur kan brukes på nødvendig utvikling. I følge én beregning har Indonesia mulighet til å mota 1 milliard US dollar i året dersom landet reduserer sin avskoging til 1 million hektar i året.
Organisasjonene som skal iverksette UN-REDD etter den nye ”Ett FN”-ordningen, er FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO), FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs miljøprogram (UNEP). Organisasjonene vil tilføre UN-REDD sine unike kunnskaper og evner for å sikre at programmet lykkes på beste måte.
Uttalelser fra FN-organisasjonenes sjefer:
Achim Steiner, UNEPs eksekutivdirektør, sa:
- UNEP, økologer og vitenskapsfolk har lenge sagt at levende skoger er verd mer enn døde skoger, og at nytten av deres økosystemer utgjør titusener av milliarder dollar om vi bare kan fange dette i økonomiske modeller.
- REDD gir oss muligheten til å begynne å fastsette disse reelle verdiene, og vil gi oss svært etterlengtede midler for å bevare et av verdens sentrale livssystemer. Alle nye initiativ innebærer både risiko og muligheter. REDD må kunne fremstå som like nyttig for lokalsamfunn og urbefolkninger som for nasjonale økonomier og verdenssamfunnet. Om det skjer, er utsiktene svært gode og vil kunne være det også på lang sikt, sa Steiner.
Jacques Diouf, generaldirektør i FAO, sa:
- Det har aldri vært viktigere for utviklingsland enn nå å sørge for tilstrekkelige finansielle ressurser og oppbygging av relevant kunnskap i arbeidet for å forvalte skogene og andre landområder, å bevare skogenes evne til å oppta CO2 og å forbedre landenes kunnskap om skogenes rolle i klimaendringer.
- I denne sammenheng er søkelyset nå rettet mot hvordan vi kan sikre overvåkning, vurdering og verifisering av skogene, for å bevare dem og male utslippene som skyldes avskoging. Dette vil være nøkkelkomponenter i UN-REDD-programmet, sa Diouf.
Kemal Dervis, UNDP-sjef, sa:
- Omfanget av den klimautfordringen vi står overfor krever at vi er nyskapende i vårt utviklingsarbeid. Å redusere karbonutslipp ved å belønne stater og lokalsamfunn for ikke å hugge ned skoger, fremstår som en kreativ og effektiv måte å hjelpe oss med å håndtere klimautfordringen, beskytte vitale økosystemer og støtte menneskers livsopphold. UN-REDD-programmet, der FAO, UNDP og UNEP skal bidra med sine kunnskaper, og med sjenerøs støtte fra Norge, gjør klart for denne typen ‘vinn-vinn’-situasjon.
Til redaksjonen:
UN-REDD-programmet vil vurdere et bredt spekter av presserende saker. Blant dem er hvordan man best kan møte de kreftene som står bak avskogingen, og hvordan man best kan sikre at lokal- og urbefolkningenes behov kommer med i en klimaavtale for tiden etter 2012, som også vil kunne omfatte betaling for skog som ikke hugges.
Andre tema omfatter strenge verifiseringssystemer, der noen vil kunne benytte satellittovervåkning, for å gi det internasjonale samfunnet sikkerhet for at bevarte skogområder ikke hugges.
Programmet vil også se på hvordan betaling vil kunne organiseres under en REDD-klimaordning parallelt med de ulike finans- og forsikringsmulighetene som vil være nødvendige for å dekke tap som skyldes skogbranner eller tresykdommer.
Innen juni neste år er det ventet at ulike tiltak for å øke kapasiteten vil føre til nasjonale planer I de landene som deltar, slik at de vil være klare til å sette i gang dersom klimakonferansen I København formelt vedtar REDD-programmet.
UN-REDD-programmet samarbeider nært også med Verdensbankens Forest Carbon Partnership Facility, Global Environment Facility’s Tropical Forest Account og Australias International Forest Carbon Initiative.
Bakgrunn:
Mellom 1990 og 2005 omfattet den årlige avskogingen gjennomsnittlig 13 millioner hektar, det meste i tropiske områder.
Klimagassutslipp på grunn av hugst, avbrenning og andre avskogingstiltak utgjør rundt 17 prosent eller mer av de globale utslippene – den nest største utslippskilden etter energisektoren.
Innen 2100 kan nedhugging av regnskog sende 87 til 130 milliarder tonn CO2 opp i atmosfæren.
I 2007 ble Aksjonsplanen fra Bali vedtatt på den 13. sesjonen av Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Baliplanen gir landene i oppdrag å forhandle fram en klimaplan for tiden etter 2012, som også skal inneholde finansielle støtte til skog-baserte klimatiltak i utviklingsland.
Balimøtet vedtok også et dokument om å redusere utslipp på grunn av avskoging i utviklingsland, og oppmuntret partene til å studere en rekke tiltak på feltet.
For mer informasjon:
Nick Nuttall, UNEP Spokesperson/Head of Media, on Mobile in Kenya +254 (0) 733 632755, Mobile when travelling +41 79 596 57 37, E-mail: nick.nuttall@unep.org
Dan Shepard, Information Officer, UN Department of Public Information, Tel: +1 212 963 9495; E-mail: shepard@un.org
Siri Gjørtz, presseråd, Permanent Mission of Norway to the United Nations - New York
Tel: +1 212 421 7333, Mobile +1 646 642 9910 or E-mail: siri.gjortz@mfa.no
Peter Holmgren Director, Environment, Climate Change and Bioenergy Division FAO, on Mobile: +39 340 252 3871, E-mail: peter.holmgren@fao.org
Stanislav Saling, UNDP Communications Officer in New York, Tel: +1 212 906 5296, E-mail: stanislav.saling@undp.org.