Norge gir 500 millioner kroner til satsing på skog og klima i Tanzania
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Nr: 55/2008 | Dato: 21.04.2008
Statsminister Jens Stoltenberg annonserte i dag at Norge har satt av 500 millioner kroner over fem år til en partnerskapsavtale med Tanzania om skog og klima. Erfaringene fra slike partnerskap vil være viktige bidrag i prosessen fram mot en ny klimaavtale.
Avskogingen i Tanzania er blant de største i Afrika målt i areal, bare overgått av Sudan og Zambia. Utslippene fra avskoging er anslått til i størrelsesorden 100 millioner tonn per år. Det tilsvarer om lag det dobbelte av de samlede norske utslippene.
– Avskoging står for om lag 20 prosent av verdens klimagassutslipp. For å oppnå tilstrekkelige reduksjoner i utslippene, må tiltak mot avskoging bli en del av den neste klimaavtalen. Da er det en forutsetning at vi får på plass gode og standardiserte målemetoder. En viktig del av den norske skogsatsingen er derfor å bidra til kompetansebygging og utvikling av målemetoder for avskoging, sier statsminister Jens Stoltenberg.
På klimakonferansen på Bali i desember 2007 ble det under norsk ledelse fremforhandlet enighet om retningslinjer for pilotprosjekter for avskoging. Det nye partnerskapet mellom Norge og Tanzania er en av de første partnerskapsavtalene som er inngått etter Bali-konferansen.
Partnerskapsavtalen ble signert av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og den tanzanianske miljøvernministeren Dr. Batilda Salha Burian i Dar es Salaam i dag.
I det nye partnerskapet skal Norge støtte forskning og opplæring, utvikling av pilotområder for redusert avskoging, utvikle teknologier og metoder for å måle og verifisere endringer i karbonnivået. Vi skal også bidra til å styrke de ansvarlige institusjonene og gå igjennom politikken med tanke på mulige forbedringer.
Etter signeringen av partnerskapsavtalen besøkte Stoltenberg og Solheim Ruvu Forest Reserve utenfor Dar es Salaam. Der møtte de bønder som deltar i det norskstøttede prosjektet Ruvu Fuelwood Project. Foto: Utenriksdepartementet.