Historisk arkiv

Spania, Norge, UK gir 290 millioner til FN-reform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Spania, Norge og Storbritannia kunngjorde i New York onsdag at de vil gi minst 290 millioner US dollar til å forbedre FNs arbeid i de enkelte land de neste to årene. Pengene inngår i en ny finansieringsordning der også andre deltar.

Spania, Norge og Storbritannia kunngjorde i New York onsdag at de vil gi minst 290 millioner US dollar til å forbedre FNs arbeid i de enkelte land de neste to årene. Pengene inngår i en ny finansieringsordning der også andre deltar.

- Spania er svært opptatt av at FN-systemet kan arbeide mer effektivt for at tusenårsmålene skal nås, sa statsminister José Luis Rodríguez Zapatero. – Med denne nye finansieringen av arbeidet for “Ett FN”, svarer vi på behovet for mer penger, samtidig som vi bidrar til å gjøre hjelpearbeidet mer forutsigbart. Denne finansieringen vil bidra til at felles FN-aktiviteter og –programmer i større grad kan utnytte styrken i de ulike delene av FN-systemet, slik at utviklingsland får mer støtte til å møte de sammensatte utfordringene de står overfor, sa Zapatero.

Forpliktelsene som ble kunngjort i dag, og som er ventet å nå 400 millioner dollar med støtte også fra andre givere, vil gjøre finansieringen for både utviklingsland og FNs landteam mer forutsigbar. Dette vil øke de samlede ressursene som vil være tilgjengelige for FNs arbeid på områder som utdannelse, landbruksutvikling, kultur, tiltak mot klimaendringer, kvinners muligheter og barns og ungdoms behov. Når FN-organisasjoner begynner å samarbeide bedre, vil det sikre at FN-hjelp vil nå dem som trenger den mest, samtidig som det vil øke effekten av pengene som gis til arbeidet med tusenårsmålene.

Den nye finansieringsordningen er en utvidelse og bygger på de gode erfaringene etter at Spania i desember 2006 opprettet et fond på 710 millioner dollar for arbeidet med FNs tusenårsmål. Dette fondet, som administreres av FNs utviklingsprogram (UNDP) og som er tilgjengelig for alle FN-organisasjoner, ble opprettet for å sette fart på arbeidet med å nå tusenårsmålene, og samtidig støtte nye og bedre måter for FN å arbeide på i de enkelte land. Fondet har til nå utbetalt mer enn 300 millioner dollar til fellestiltak i 45 av 59 mulige land, og med i alt 24 FN-organisasjoner involvert.

- Et mer effektivt og lydhørt FN trenger bedre finansiering fra giverne, og vi som givere trenger å være mer effektive, sa statsminister Jens Stoltenberg. – Vi må gi vår støtte til at FN fremstår mer enhetlig i det enkelte land. Dette initiativet utgjør etter mitt syn en viktig forbedring i hvordan FN kan sikre seg forutsigbare og ubundne midler. Jeg er derfor glad for å kunngjøre at Norge vil bidra med 40 millioner dollar til “Ett FN”- ordningen i 2009 og 2010, sa Stoltenberg.

I tillegg til statsministrene Zapatero og Stoltenberg kommenterer også disse det nye programmet: president Álvaro Colom fra Guatemala, president Armando Emilio Guebuza fra Mosambik, utviklingsminister Douglas Alexander fra Storbritannia, generaldirektør Koichiro Matsuura i UNESCO og UNDP-sjef Kemal Derviş.

- Storbritannia er en sterk støttespiller for FNs utviklingsarbeid og vi ønsker å bidra med ytterligere ressurser der det vil ha mest effekt på arbeidet med tusenårsmålene, sa utviklingsminister Douglas Alexander. – Vi mener, og stadig mer tyder på at det er slik, at FN leverer mer effektivt der organisasjonen arbeider som én på landnivå. Ved å arbeide gjennom Spanias fond for tusenårsmålene, viser Storbritannia at vi forplikter oss til å bidra med mer utviklingshjelp der hvor slike FN-reformer finner sted, sa Alexander.

- Ved å lage et mer effektivt system som bedre kan svare på de alvorlige miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige utviklingsutfordringene vi står overfor, øker vi muligheten for å sikre at vårt arbeid kommer dem til nytte som trenger det mest, sa UNDPs Kemal Derviş.  – For disse menneskene handler dette initiativet om rent vann og utdanning for deres barn. Denne nye finansieringsmuligheten vil hjelpe oss til å samarbeide for å nå disse målene, sa Dervis. 

I tillegg til å støtte “Ett FN”-tiltakene, har Spania via Fondet for tusenårsmålene også støttet enhetlige FN-programmer for likestilling, kamp mot klimaendringer, bedre økonomisk styring, konfliktforebygging og fredsbygging. Siden fondet ble lansert i 2006 har for eksempel Guatemala mottatt mer enn 22,4 millioner dollar i støtte til felles programmer. President Colom roste Spania både for landets betydelige bidrag og også for at pengene ble kanalisert via FN, som et tillegg til Spanias betydelige bidrag på det bilaterale plan. 

- Den støtten som Guatemala hittil har mottatt fra Fondet for tusenårsmålene, har vært på linje med våre egne prioriteringer, sa president Colom. - Guatemala har samarbeidet nært med FN-organisasjoner og med Spanias utviklingsdirektorat for å finne fram til strategiske prosjekter som kan få støtte fra fondet, sa Colom.

Også andre steder har ”Ett FN”-arbeidet ført til viktige resultater, blant annet i Mosambik som er ett av åtte pilotland i denne sammenhengen. De andre er Albania, Kapp Verde, Pakistan, Rwanda, Tanzania, Uruguay og Vietnam. Andre land, som Malawi, er også i ferd med å innføre ordningen.

- Den utvidede muligheten til å støtte “Ett FN”-ordningen under Fondet for tusenårsmålene, vil kunne dra nytte av de gode erfaringene som denne ordningen nå har høstet, sa Mosambiks president Guebuza. – Jeg er svært glad for at Spania, Norge og Storbritannia er med i gruppen av 19 utviklingspartnere som gir direkte budsjettstøtte, slik at de med sine erfaringer kan berike vår samtale her i dag”, sa Guebuza.

For mer informasjon eller for intervjuavtaler, kontakt:
Michael Coleman, UNDP Communications michael.coleman@undp.org , + 1 212 906 5377 eller Jose M. Caballero, Press Counsellor, Mission of Spain to the UN, jmcaballero@spainun.org +1 212 661 1050 Ext: 317

Fakta om Fondet for tusenårsmålene:
Fondet administreres gjennom FNs utviklingssystem og finansierer særlig felles FN-aktiviteter i områder eller land, særlig der hvor FNs samlede styrke samordnes for å møte flerdimensjonale utviklingsutfordringer.

Fondet for tusenårsmålene gir støtte på en rekke områder, som demokratisk styresett, likestilling mellom kjønnene, styrking av kvinners posisjon, grunnleggende sosiale tjenester, utvikling i økonomisk og privat sektor, miljø, tiltak mot klimaendringer, kultur, utvikling, konfliktforebygging og fredsbygging.

Se for øvrig: http://www.undp.org/mdgf/

Fakta om den nye og utvidede finansieringsmuligheten for ”Ett FN”:
Innsatsen for å gjøre FNs utviklingsarbeid bedre og mer effektivt, har økt det siste tiåret. Siden tidlig i 2007 har tiltakene for å forbedre effektiviteten og samordningen innenfor FNs utviklingssystem fått ny driv gjennom “Ett FN”-arbeidet i åtte utviklingsland som har ønsket å være med i et pilotprosjekt. Dette innebærer at hvert land beslutter å innføre et “Ett FN”-program i tråd med nasjonale prioriteringer, at det oppnevnes én sjef for ett styrket FN-landteam, at én budsjettramme finansierer “Ett FN”-programmet og at det – der det er naturlig – opprettes én administrasjon for å redusere driftsutgiftene.

Den utvidede finansieringsmuligheten for ”Ett FN”-arbeidet under Fondet for tusenårsmålene, har allerede bidratt betydelig til å finansiere “Ett FN”-arbeidet, ved å sørge for økt effektivitet under nasjonal og lokal ledelse. På denne bakgrunn og for å øke forutsigbarheten og sørge for flere ressurser, har en rekke giverland under ledelse av Spania, Norge og Storbritannia forpliktet seg til å utvide muligheten til å støtte  Spanias finansieringsordning for “Ett FN”, til flere giverland. De oppmuntrer andre giverland til å bli med å sikre finansieringen av arbeidet med å reformere FN-arbeidet i de enkelte utviklingsland.