Historisk arkiv

Stoltenberg, Navarsete og Halvorsen åpner Breheimen nasjonalpark:

- Viktige områder sikret vern og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren, finansministeren og samferdselsministeren åpnet Breheimen sammen med miljøvernministeren på turistforeningens storstue i Breheimen, Sota Sæter. - Det går en linje i norsk vernepolitikk, fra Regjeringen Gerhardsen åpnet landets første nasjonalpark i Rondane i 1961 – til vår regjering i dag åpner Breheimen nasjonalpark. Denne linjen handler om å balansere bruk og vern på en god måte, sier statsminister Stoltenberg.

Statsministeren, finansministeren og samferdselsministeren åpnet Breheimen sammen med miljøvernminister Erik Solheim på turistforeningens storstue i Breheimen, Sota Sæter. - Det går en linje i norsk vernepolitikk, fra Regjeringen Gerhardsen åpnet landets første nasjonalpark i Rondane i 1961 – til vår regjering i dag åpner Breheimen nasjonalpark. Denne linjen handler om å balansere bruk og vern på en god måte, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Regjeringen ligger nå i rute til å nå målet om å sluttføre nasjonalparkplanen i 2010, sier Stoltenberg.

Breheimen nasjonalpark skal sikre biologisk mangfold og et spektakulært landskap for ettertiden. Verneområdene er kontrastfylte med grønne daler, verna vassdrag, snaufjell og breer. Å sikre sentrale villreinområder er en viktig del av formålet med verneplanen.

- Åpningen av Breheimen nasjonalpark gjør at vi har fått på plass et nasjonalparkrike her i hjertet av Sør-Norge. Det er viktig for å sikre disse områdene slik at de fortsatt skal være tilgjengelige framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Det er spesielt gledelig å få åpne Breheimen nasjonalpark som ligger i min egen landsdel. Det er et fantastisk naturområde som har mye å by på. Regjeringen ønsker å styrke lokaldemokratiet i forvaltningen av verneområdene og i Breheimen har vi lagt til rette for dette, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

 

Forvaltningsmyndigheten legges derfor til et interkommunalt verneområdestyre med representanter fra de berørte kommunene, fylkeskommunene og Skjåk bygdeallmenning. To verneområdeforvaltere med lokal kontorplassering vil ivareta sekretariatsfunksjon for verneområdestyret.

- Dette er den første nasjonalparken som er vernet i tråd med den nye naturmangfoldsloven. Lokale og nasjonale myndigheter har jobbet godt med å få dette til og har fått det på plass bare en måned etter at loven har trådt i kraft. Jeg vil takke dem for den gode innsatsen de har gjort, sier miljøvernminister Erik Solheim.

 Statsministeren, finansministeren og samferdselsministeren på fottur i Breheimen. Foto: Roger Sandum

 

Statsminister Stoltenberg, finansminister Halvorsen og samferdselsminister Navarsete på fottur i Breheimen.
 Foto: Roger Sandum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breheimen nasjonalpark på 1691 km2 ligger i kommunene Skjåk og Lom i Oppland og i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Det er den 32. nasjonalparken på fastlandet i Norge. I tillegg opprettes landskapsvernområdene Strynefjellet, Mysubytta, Høydalen, Mørkridsdalen og Vigdalen samt Høyrokampen naturreservat.  Verneplanen omfatter til sammen nesten 1794 km2

Områdene er viktige for jakt og fiske i tillegg til at rike opplevelsesmuligheter gjør at friluftslivet står sentralt. Nasjonalparken vil også ha en positiv virkning for reiselivet og merkevarebygning av attraksjoner i regionen.

Området skal brukes og forvaltes i tråd med tradisjonene i området. Det vil fortsatt være tillatt å ha dyr på beite i området, plukke bær og matsopp, vedlikeholde stier, bygninger og lignende. All ferdsel må imidlertid skje varsomt, og det må tas hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner. Det er strenge restriksjoner knyttet til motorferdsel.