Historisk arkiv

Møte om tiltak for økt sjøsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsrådene Solheim og Brustad og stabssjef ved Statsministerens kontor Schjøtt-Pedersen hadde i dag et møte med skipsfartsnæringen for å drøfte tiltak for å forsere utfasingen av tungolje brukt som drivstoff på skip samt andre tiltak for å øke sjøsikkerheten.

Statsrådene Erik Solheim og Sylvia Brustad og stabssjef ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen hadde i dag et møte med skipsfartsnæringen for å drøfte tiltak for å forsere utfasingen av tungolje brukt som drivstoff på skip samt andre tiltak for å øke sjøsikkerheten.

Under møtet var det enighet om å arbeide videre med følgende tiltak i dialog med berørte parter

  1. Undersøke muligheten for å forsere tidsplanen for det internasjonale regelverket som nylig er vedtatt i IMO, og som i praksis medfører global utfasing av tungolje, men ikke ta initiativer som kan sette eksisterende rammeverk i fare.
  2. Ta initiativ overfor FNs skipsfartsorganisasjon (IMO) om å utvide de særskilt strenge kravene til drivstoff som innføres i Nordsjøen i 2015 til også å omfatte Norskehavet og Barentshavet.
  3. Ta initiativ gjennom samarbeidet med de Arktiske landene til å fremme et felles forslag til IMO om innføring av et tidlig forbud mot bruk og transport av tungolje i Arktiske farvann, tilsvarende kravene som innføres for Antarktis i 2011
  4. Arbeide for at IMO etablerer bedre kvalitetskrav til drivstoff brukt på skip.
  5. Forskning. Fortsette den sterke innsatsen på forskning og innovasjon i maritim næring, nye miljøløsninger og alternative drivstoffløsninger skal ha prioritet.
  6. Språkkrav. Gjennomgå regelverket for krav til språk for ansatte om bord på skip og håndhevelse av disse reglene for å sikre bedre kommunikasjon mellom skip og havn/beredskap.
  7. Evaluere den tekniske beredskapen, herunder vurdere hvordan man kan dra enda større nytte av samspill med aktører i næringen.
  8. Vurdere hvordan man kan styrke kontrollen med overholdelsen av regelverket og vurdere om kravet til los bør økes.
  9. I samråd med næringen vurdere andre nasjonale og internasjonale tiltak for å få en raskere utfasing av skipsfartens bruk av tungolje i norske farvann.

Det var også bred enighet om de tiltakene statsministeren varslet i går, bl.a. når det gjelder økt slepebåtberedskap, gjennomgang av oppankringsplasser og etablering av seilingsleder.

 

 

Statsminister Stoltenberg på befaring etter oljesøl ved Full City. Foto: SMK
Statsminister Stoltenberg på befaring etter oljesøl fra "Full City". Foto: SMK