Historisk arkiv

Norge bidrar med 20 millioner til bedre atomsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

På toppmøtet om kjernefysisk sikkerhet i Washington annonserte statsminister Stoltenberg et bidrag på til sammen 20 millioner kroner til Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) atomsikkerhetsfond. De økte midlene skal støtte opp om IAEAs atomsikkerhetsarbeid i utviklingsland i årene som kommer.

– Toppmøtet har vedtatt en erklæring og arbeidsprogram for å forsterke innsatsen mot atomterrorisme. Her vil Det internasjonale atomenergibyrået stå sentralt. Vi vil derfor øke den norske støtten til IAEA med til sammen 20 millioner kroner for å bidra til bedre sikkerhet for verden, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Et viktig norsk budskap under toppmøtet har vært at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) må styrkes. Bruken av atomkraft i utviklingsland forventes å øke betydelig, og det er derfor viktig at dette skjer på en trygg og sikker måte. Stoltenberg understreket på toppmøtet også betydningen av fortsatt nedrustning av atomvåpen for å hindre at spaltbart materiale kommer på avveie.

Statsminister Stoltenberg deltar på toppmøtet om atomsikkerhet som USAs president Barack Obama har tatt initiativ til og selv leder. Toppmøtet samler stats- og regjeringssjefer fra flere enn 45 land og skal bidra til å styrke den internasjonale innsatsen mot kjernefysisk terrorisme.

– President Obamas initiativ på atomsikkerhet er viktig. Det er nødvendig med en forsterket internasjonal innsats for å hindre at terrorister får tak i atomvåpen eller materiale for å lage slike våpen, sier Stoltenberg.

De økte norske midlene til IAEA kommer i tillegg til flere andre tiltak som Norge står bak, blant andre:

  • Midler til Kasakhstan. Norge vil bidra til at tollmyndighetene i Kasakhstan kan kontrollere varer og mennesker. Kaukasus er det området der man ser absolutt flest tilfeller av forsøk på smugling av atombombesprengstoff og radioaktive kilder.
  • Norge vil lede samarbeidet Russland, Sverige og Finland med å fjerne 87 store radioaktive kilder i fyrlykter fra Østersjøen. Disse skal erstattes med solcellepaneler. Dette fullfører et arbeid med å fjerne alle slike kilder fra kysten sør for Novaja Zemlja helt frem til Norge og dermed hele Østersjøkysten.
  • Innsatsen i Nordvest-Russland for miljøet er en innsats for sikkerhet for verden. Russiske isbrytere bruker atombombesprengstoff til å drive sine reaktorer, og atombombesprengstoff som ligger i Andrejevabukta skal fraktes bort. Norge følger opp dette slik at materialet sikres og fjernes.
  • Norge har bidratt til å hugge opp fem ubåter i Nordvest-Russland. Dette bidrar til å fjerne store mengder atombombesprengstoff – uran – fra den russiske kysten.
  • Norge vil fortsette sitt arbeid for at høyanriket uran – atombombesprengstoff – skal fjernes fra sivile anlegg. På dette området samarbeider Norge med IAEA.

 Statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama. Foto: Statsministerens kontor
Statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama ved starten av toppmøtet om kjernefysisk sikkerhet i Washtington. Foto: Statsministerens kontor. Se flere bilder her.