Dagtilbud til 5000 mennesker med demens
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Nr: 62/11 | Dato: 07.04.2011
Statsminister Jens Stoltenberg varslet i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte en ny, øremerket ordning som skal bidra til utbygging av dagtilbud til mennesker med demens. – Gjennom et dagtilbud kan mange tusen eldre få en bedre hverdag, sier Stoltenberg.
Statsminister Jens Stoltenberg varslet i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte en ny, øremerket ordning som skal bidra til utbygging av dagtilbud til mennesker med demens. – Gjennom et dagtilbud kan mange tusen eldre få en bedre hverdag, sier Stoltenberg.
Regjeringen vil neste år bevilge penger til kommunene slik at 5000 mennesker med demens kan få et aktivitetstilbud deler av uken. Dette skal følges opp og bygges videre ut i årene som kommer, frem mot en lovfesting av tilbudet.
- Dette vil være et viktig løft for eldreomsorgen. De nye demensplassene vil bidra til at mange tusen eldre får en meningsfull hverdag og avlaste enda flere tusen ektefeller, barn, svigerbarn og andre pårørende. Dermed tar vi et nytt viktig skritt mot en mer verdig alderdom, sier Stoltenberg.
I Norge i dag lever om lag 70 000 mennesker med demens. Omkring en kvart million mennesker er berørt av sykdommen som pårørende. Som følge av økt levealder vil tallet på personer med demenslidelser bli fordoblet i løpet av 30 år.
Fremtidens helsevesen
Stoltenberg viet store deler av sin landsmøtetale til hvordan kommunene gjennom Samhandlingsreformen vil få en viktigere rolle i å utvikle helse- og omsorgstjenestene for fremtiden.
- Det er en reform som gir helsevesenet en ny retning. Der det handler om å forebygge framfor bare å reparere, om tidlig innsats framfor sen, om å få ulike ledd i helsevesenet til å jobbe bedre sammen, sier Stoltenberg.
Samtidig som Samhandlingsreformen handler om desentralisering og om å flytte helse- og omsorgstjenestene nærmere der folk bor, ser Stoltenberg behov for mer spesialisering i deler av helsevesenet.
- Når teknisk og vitenskapelig utvikling gir oss mulighet til å behandle sykdom og gi folk bedre liv, så fordrer det at vi har kompetansen, utstyret og ekspertisen som skal til for å ta i bruk nye metoder. Da må vi ha spesialiserte fagmiljøer som er sterke nok, sier Stoltenberg.
Han varsler sterkere politisk styring av de regionale helseforetakene, og en evaluering av foretaksmodellen.
- Det skal ikke være noen tvil om at sykehusene våre er politisk styrt og har bedre helsetjenester for hele befolkningen som overordnet mål, sier Stoltenberg.
Større ansvar til kommunene
Regjeringen vil denne uken legge fram tre sentrale dokumenter: Nasjonal helse- og omsorgsplan for perioden fram mot 2015, ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester og ny lov om folkehelsearbeid.
Som en oppfølging av disse vil regjeringen foreslå at 5 milliarder helsekroner flyttes fra helseforetakene til kommunene. Dermed får kommunene et større ansvar for befolkningens helse, og det blir mer lønnsomt for kommunene å jobbe med forebygging.
Alle helse- og omsorgstjenester samles og tydeliggjøres i en felles lov for helse- og omsorgstjenester i kommunene, der Fylkesmannen er klageinstans.
- Eldre mennesker har ulike behov. Noen trenger noen timer hjemmehjelp, mens andre trenger en sykehjemsplass. Kommunene må sammen med den enkelte vurdere hvilket tilbud som skal gis i hvert enkelt tilfelle. Folk som opplever å ikke få den hjelpen de mener de trenger, skal kunne klage. Med endringen i lovverket vil dette bli enklere, sier Stoltenberg.
Statsministeren viste videre til at regjeringen følger opp Omsorgsplanen, med mål om 12 000 nye årsverk innen pleie og omsorg, full sykehjemsdekning innen 2015 og økt kvalitet i tilbudet til eldre og pleietrengende.