En ny epoke for Sudan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Statsministerens kontor
Pressemelding | Nr: 06/2011 | Dato: 09.01.2011
- Folkeavstemningen om Sør-Sudans løsrivelse er et historisk tidsskille for Sudan. Den har også stor betydning for regionen og for Afrika, sier statsminister Jens Stoltenberg.
- Folkeavstemningen om Sør-Sudans løsrivelse er et historisk tidsskille for Sudan. Den har også stor betydning for regionen og for Afrika, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Folkeavstemningen om Sør-Sudans fremtid er den viktigste milepælen i fredsavtalen fra 2005, en avtale som Norge var med å fremforhandle. Med fredsavtalen endte den mest langvarige borgerkrigen i Afrika, som hadde ført til at anslagsvis 2 millioner mennesker døde og over 4 millioner ble flyktninger.
Folkeavstemningen starter i dag, 9. januar, og alt ligger til rette for at den blir gjennomført som planlagt.
- Jeg er glad for at de politiske lederne i både Nord og Sør har vært sitt ansvar bevisst og kommet med uttalelser de siste dagene som bereder grunnen for en vellykket avstemning, sier Stoltenberg. Forsikringer om at begge parter vil respektere resultatet, verne om velgernes demokratiske rettigheter og styrke relasjonene mellom Nord og Sør uavhengig av utfall, er oppløftende. Norge er beredt til å videreføre vårt langvarige engasjement i Sudan, sier statsminister Stoltenberg.
Nesten fire millioner stemmeberettigede sør-sudanesere skal gå til urnene den neste uken. Alle signaler peker mot flertall for løsrivelse og etableringen av en ny afrikansk stat. Fredsavtalen løper i seks måneder til, og det er forventet at en eventuell ny stat i sør vil bli erklært den 9. juli 2011.
- Selv om Sør velger selvstendighet, vil Nord og Sør ha veldig sterke bånd seg imellom og være avhengige av hverandre. Samarbeid er helt nødvendig for å sikre fred og stabilitet. Norge har en lang historie i Sudan, og det norske engasjementet vil videreføres når vi nå trer inn i en ny epoke, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
- Jeg vil likevel presisere at selv om folkeavstemningen går etter planen har partene en rekke uavklarte og helt avgjørende spørsmål å bli enige om gjennom forhandlinger de neste 6 månedene, sier Støre.
Norge, sammen med andre, vil fortsette å støtte partene i det videre arbeidet med å finne konstruktive og gode løsninger på de utestående spørsmålene. Fra norsk side har vi bidratt med rådgivning til partene spesielt i oljespørsmålet. Den internasjonale oppmerksomheten er stor, og vi vil følge nøye med i den videre utviklingen i Sudan, også etter at folkeavstemningen er gjennomført.
Norge deltok aktivt under forhandlingene som i 2005 resulterte i fredsavtalen (Comprehensive Peace Agreement, CPA). Den såkalte troikaen, der Norge inngår sammen med USA og UK, har vært meget viktig for å sikre internasjonal oppfølging og støtte. Norge ledet også gruppen som utarbeidet grunnlaget for bistandsinnsatsen i Sudan etter undertegningen av fredsavtalen. Norges samlede bistand til Sudan har siden inngåelsen av CPA ligget på mellom 600 og 700 millioner per år. Innsatsen er rettet inn mot programmer som er spesielt viktige for gjennomføring av fredsavtalen. Norge vil fortsette sitt engasjement både i Nord og i Sør, og vil særlig være opptatt av ressursforvaltning (olje), kapasitetsbygging i Sør, humanitær innsats og støtte til FNs mange oppgaver i landet.