Historisk arkiv

Historisk avgang i Egypt, viktig med demokratisk utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen. En bred folkevilje har vunnet igjennom, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen. En bred folkevilje har vunnet igjennom, sier statsminister Jens Stoltenberg. 

Etter to ukers fredelige massedemonstrasjoner over hele landet, gikk president Mubarak i dag av. Alle fullmakter overføres til den egyptiske generalstaben for en overgangsperiode.
 
Mubaraks avgang innebærer at demonstrantenes viktigste krav er blitt innfridd. Dette åpner muligheten for at en reell demokratiseringsprosess kan finne sted.
 
- Egypt står nå overfor store utfordringer, og det er avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et demokratisk styresett, understreker statsministeren.
 
Det er svært viktig at vi nå ser en reell utvikling mot et demokratisk Egypt der menneskerettighetene blir fullt ut respektert, sier Stoltenberg.
 
Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket i ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amre Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, og begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltagelse og at tydelige reformer er avgjørende for at folk kan uttrykke sin demokratiske vilje.
 
- De to siste ukene har vist at det finnes en omfattende liberal og demokratisk bevegelse som gir grunn til fremtidshåp for landet. Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på, avslutter statsminister Stoltenberg.