Historisk arkiv

Regjeringen feirer Håkonshallens 750 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

15. september er statsministeren vert for en regjeringsmiddag i Håkonshallen i Bergen, som ledd i feiringen av Håkonshallens 750 år. Dagen etter holdes det et historisk statsrådsmøte i kongeboligen på Gamlehaugen i Fana.

-Jeg ble svært glad for jubileumskomiteens forslag om en slik festmiddag i regjeringens regi, og ser fram til å feire Håkonshallen og det den symboliserer i norsk historie, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Det er Bergen kommune og Hordaland fylke som stor for den omfattende feiringen av Håkonshallen, som ble reist som kongebolig og festsal av kong Håkon Håkonsson i 1261. Bergen var da Norges hovedstad, og Håkonshallen ble åsted for store rikspolitiske begivenheter, blant annet utformingen av Norges første samlede lovverk.

I 1944 ble Håkonshallen ødelagt i en stor eksplosjon på Bergen havn. Hallen ble gjenreist 1955-1961, og har siden vært en verdig ramme om offisielle og kulturelle arrangementer.

På grunn av feiringen av Håkonshallen vil både Kongen og regjeringen være i Bergen også fredag 16. september. Den dagens statsrådsmøte vil derfor bli holdt i kongeboligen Gamlehaugen i Fana. Dette vil være første gang et statsrådsmøte holdes i Bergen siden kong Haakon og dronning Mauds kroningsferd sommeren 1906.