Historisk arkiv

Styrker Forsvarets bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Forsvarets bistand til det sivile samfunn i akutte krisesituasjoner styrkes, varslet statsminister Jens Stoltenberg i sitt innlegg i trontaledebatten tirsdag.

Forsvarets bistand til det sivile samfunn i akutte krisesituasjoner styrkes, varslet statsminister Jens Stoltenberg i sitt innlegg i trontaledebatten tirsdag.

Regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om samfunnssikkerhet og en ny langtidsplan for Forsvaret våren 2012. Forsvarets bistand til det sivile samfunn i akutte krisesituasjoner vil bli et viktig tema i disse planene og senere planer.

– Det er viktig at Forsvarets ressurser innrettes og organiseres for å gi best mulig bistand til Politiet når en krise oppstår, sa statsministeren, men understreket at Forsvarets bidrag til sivil beredskap ikke skal være styrende for utviklingen av Forsvarets struktur og kapasitet.

Han viste til at Forsvaret etablerer beredskap med to av sine Bell helikoptre på Rygge flystasjon. Disse kan yte støtte til politiet. Dette innebærer en vesentlig styrket beredskap.

– I tillegg vil vi klargjøre retningslinjene for politiets adgang til å bruke redningshelikoptrene for at politiet lettere skal kunne ta i bruk disse helikoptrene i akutte situasjoner.

Siden 22. juli har regjeringen også styrket Oslopolitiet og politiets helikopterberedskap.

Politiets beredskapstropp vil få økte bevilgninger i statsbudsjettet som legges fram for Stortinget på torsdag.

I budsjettet foreslår regjeringen også å styrke Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Statsministeren varslet også at samarbeidet om analyse mellom Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvarets Etterretningstjeneste vil bli forsterket.