Historisk arkiv

Aung San Suu Kyi til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Etter invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg besøker Aung San Suu Kyi Norge i perioden 15. - 18. juni. I løpet av sitt besøk vil hun blant annet holde sitt Nobel-foredrag og delta på den årlige fredsmeklersamlingen Oslo Forum.

- Jeg er glad for at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi endelig kan motta hyllest som vinner av Nobels Fredspris. Norge har lenge støttet demokratiske krefter i Myanmar og hilser de politiske reformene velkommen. Vi er glad for at Aung San Suu Kyi har takket ja til å besøke Norge som ett av de første landene etter at det ble mulig for henne å reise ut av Myanmar, sier Stoltenberg.

Under besøket til Norge vil hun ha møte med statsminister Jens Stoltenberg. Hun vil også holde sitt Nobel-foredrag i Oslo Rådhus 16. juni. I tillegg vil hun hilse det norske folk fra balkongen på Grand Hotel, slik tradisjonen er.

Aung San Suu Kyi vil også besøke Bergen og Raftostiftelsen. Hun ble tildelt Raftoprisen i 1990.

Aung San Suu Kyi ble i 2010 løslatt fra husarrest i Myanmar etter mange års kamp for demokrati og menneskerettigheter. Som leder av opposisjonspartiet National League for Democracy ble hun i april i år valgt inn som medlem av underhuset i Myanmars parlament. Hun fikk Nobels fredspris i 1991, men var da i husarrest. Hennes mann og to sønner mottok prisen på hennes vegne.

Flere detaljer om programmet kommer senere.