Historisk arkiv

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg tok fredag kveld i mot Aung San Suu Kyi for samtaler i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien.

- Det er en stor begivenhet å motta fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Norge. Etter over tyve års kamp får hun endelig delta aktivt i det politiske liv, sa statsminister Stoltenberg.

Samtalene dreiet seg hovedsakelig om reformprosessen i Myanmar, framtidige utfordringer og rollen Aung San Suu Kyi og hennes parti National League for Democracy vil spille i årene som kommer.

- At vi endelig kan motta Aung San Suu Kyi i Oslo er et konkret eksempel på endringene som har funnet sted. De representerer et historisk vendepunkt for landet, sa Stoltenberg.

Norge har støttet demokratibevegelsen i Myanmar siden Aung San Suu Kyi mottok Nobels fredspris i 1991. De siste årene har det vært en stadig tettere dialog med myndighetene i landet, etter hvert som demokratiske reformer er igangsatt og landet har åpnet opp. På oppfordring fra Myanmars myndigheter leder Norge nå et internasjonalt initiativ som støtter tillitsbyggende tiltak i de områdene av landet hvor våpenhvileavtaler nylig er underskrevet med væpnede etniske grupper.

- Vi har gjennom dialog med alle parter opparbeidet oss tillit både hos myndighetene, hos opposisjonen og blant de væpnede etniske gruppene. Dette gir oss et godt utgangspunkt for å støtte Myanmars videre politiske utvikling, sa statsminister Stoltenberg.

I tillegg til samtalene med statsminister Stoltenberg vil Aung San Suu Kyi i Oslo mottas av DD.MM. Kongen og Dronningen til audiens på Slottet, hun vil møte utenriksminister Jonas Gahr Støre, hun vil holde sitt Nobel-foredrag og delta på den årlige fredsmeklersamlingen Oslo Forum. Aung San Suu Kyi reiser også til Bergen for å motta Raftoprisen.