Historisk arkiv

Dokumentasjon til 22. juli-kommisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

1. Innledning
Det vises til brev fra 22. juli-kommisjonen til statsminister Jens Stoltenberg datert 14. november 2011. Kommisjonen legger til grunn at hendelsene 22. juli har vært drøftet i regjeringen, og ber om innsyn i relevante avsnitt i regjeringsprotokoller og eventuelle R-notater. Dersom regjeringens sikkerhetsutvalg trådte i funksjon i forbindelse med terroranslaget og massakren på Utøya, bes det om innsyn i møtereferatene samt eventuelle saksdokumenter fremlagt i utvalget.

Vi legger til grunn at det er drøftelser som fant sted 22. juli 2011 og den nærmeste tiden etter terrorangrepene som er relevante for kommisjonens arbeid. Vi har derfor lagt til grunn at det er dokumenter og opplysninger som belyser den umiddelbare håndteringen av hendelsene etter 22. juli 2011 som kan være av særlig interesse for kommisjonen.

Vi har på denne bakgrunn begrenset gjennomgangen av regjeringsnotater og protokoller til den første måneden etter hendelsene. Vi vil imidlertid for fullstendighetens skyld nevne at mer langsiktige følgekonsekvenser av hendelsene den 22. juli 2011, som for eksempel bevilgningsmessige konsekvenser, behov for fremtidig styrking av beredskap, gjenoppbygging av departementsbygninger, arbeidet knyttet til etablering av minnesmerke, berørtes rettigheter mv. fortløpende er og vil være gjenstand for drøftinger i regjeringen (evt. ved behov Regjeringens sikkerhetsutvalg), blant annet har bevilgningsmessige konsekvenser av hendelsene 22. juli 2011 vært et tema i regjeringens budsjettkonferanser om statsbudsjettet for 2011 og 2012.

2. Nærmere om regjeringskonferanser og møter i Regjeringens sikkerhetsutvalg
Regjeringskonferanser eller møter i Regjeringens sikkerhetsutvalg er ikke regulert i Grunnloven eller i annen lovgivning. Konferansene har sprunget ut av praktiske behov, slik at regjeringen eller deler av regjeringen skal kunne komme sammen for å diskutere og avklare politiske spørsmål. Det treffes i disse møtene ikke formelle beslutninger.

Formelle beslutninger treffes enten av regjeringen gjennom møter hos Kongen i statsråd eller av det enkelte fagdepartement.  Departementene hadde selv nødvendige fullmakter til å håndtere situasjonen etter hendelsene etter 22. juli. Det var derfor ikke nødvendig med et møte hos Kongen i statsråd den første tiden etter 22. juli. Det første møtet i statsråd etter terrorangrepene fant sted 12. august. Kongen i statsrådbesluttet i dette møtet å nedsette 22. juli-kommisjonen, men behandlet utover dette ikke saker som gjaldt hendelsene 22. juli.

Fordi regjeringskonferansene er et forum for interne politiske avklaringer, har skiftende regjeringer vært tilbakeholdende med å gi innsyn i regjeringsnotater og protokoller. Stortingets kontrollorganer, Riksrevisjonen og Sivilombudsmannen, gis for eksempel ikke innsyn i r-notater og r-notater kan heller ikke fremlegges som bevis for domstolene (tvisteloven § 22-2). På bakgrunn av at terrorangrepene 22. juli er hendelser uten sidestykke i nyere norsk historie og fordi regjeringen ønsker å bidra til å kartlegge alle relevante sider ved hendelsesforløpet, har statsministeren likevel samtykket i at kommisjonen kan få tilgang til r-notater og protokoller som kan belyse håndteringen av hendelsene den første tiden etter angrepene.  Det understrekes at disse dokumentene er fortrolige interne dokumenter som ikke må vises til utenforstående.

Fordi den løpende politiske koordineringen den første tiden etter 22. juli 2011 i stor grad skjedde gjennom andre former enn ordinære regjeringskonferanser, har statsministeren ønsket at kommisjonen for å kunne få et mer fullstendig bilde av håndteringen, også får en orientering om de møter som fant sted mellom statsministeren og berørte statsråder.
Statsministerens kontor legger til grunn at de vedlagte dokumentene ikke mister sin interne karakter ved at de oversendes til 22. juli-kommisjonen. Det vises i denne forbindelse til Ot. prp. nr. 102 (2004-2005) Om lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemnd (offenleglova) s. 131 hvor det fremgår at det fremdeles vil kunne gjøres unntak for et dokument selv om det blir sendt over til et annet organ i forbindelse med klagebehandling eller kontroll, f.eks. til Riksrevisjonen, Sivilombudsmannen eller en granskingskommisjon.

3. Det første døgnet etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet
Det var det første døgnet løpende kontakt mellom statsministeren og berørte statsråder. Den første kontakten med justisministeren og utenriksministeren fant sted mellom 15.45 og 16.00.

Det ble det første døgnet holdt to koordineringsmøter mellom statsministeren og berørte statsråder.  Fordi de mest berørte fagstatsrådene var til stede på disse møtene, ble det av tidsmessige hensyn ikke ansett hensiktsmessig å i tillegg beramme et formelt møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg.

Litt før klokken 16.00 22. juli 2011 ble det innhentet opplysninger om når sentrale statsråder kunne komme til møte i statsministerboligen. Da flere statsråder befant seg på ferie fant et møte mellom statsministeren, utenriksministeren, justisministeren og forsvarsministeren først sted 22. juli 2011 klokken 20.30 . Helse- og omsorgsdepartementet var representert ved statssekretær Kåss, da helse- og omsorgsministeren 22. juli befant seg på ferie på Svalbard. På møtet deltok for øvrig sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og assisterende politidirektør samt statssekretærer og embetsverk fra Statsministerens kontor og berørte departementer. På møtet ble det gitt løpende situasjonsoppdateringer fra justisministeren, Politidirektoratet og PST. Temaer som ble drøftet var blant annet ivaretakelse av berørte og pårørende, herunder helsemessige beredskap i forhold til situasjonen på Utøya og kommunikasjonsbudskap utad.

Et nytt møte mellom berørte statsråder fant sted i statsministerboligen klokken 10.00 lørdag 23. juli. På dette møtet deltok statsministeren, utenriksministeren, justisministeren, forsvarsministeren, finansministeren samt helse- og omsorgsministeren. På møtet deltok for øvrig sjef for PST, statssekretærer og embetsverk fra Statsministerens kontor og berørte departementer og en representant fra Politidirektoratet. På møtet ble det gitt nye situasjonsoppdateringer fra justisministeren, Politidirektoratet og PST. Det ble videre gitt et referat fra møtet i Regjeringens kriseråd som hadde funnet sted tidligere samme morgen. Temaer som ble diskutert var blant annet ivaretakelse av berørte og pårørende, koordinering av kommunikasjon til pressen, regjeringsmedlemmenes deltakelse på arrangementer fremover og behovet for regjeringskonferanser fremover.

4. Regjeringskonferansen 23. juli 2011
Den første regjeringskonferansen etter hendelsene 22. juli 2011 fant sted lørdag 23. juli 2011 klokken 16.00 i Parkveien 45. På regjeringskonferansen deltok samtlige av regjeringens medlemmer med unntak av statsrådene Brekk og Giske. Politidirektøren, helsedirektøren og sjef for PST var også til stede. Kopi av innkalling og protokoll fra konferansen følger vedlagt. Det ble holdt muntlige orienteringer fra statsministeren, berørte statsråder, politidirektøren og sjef for PST. Justisministeren, politidirektøren og sjef for Politiets sikkerhetstjeneste ga oppdaterte situasjonsrapporter. Fornyings- og administrasjonsministeren orienterte om departementenes lokalsituasjon. Blant temaene som ble diskutert på konferansen for øvrig var minnesmarkeringer, ett minutts stillhet, kondolanseprotokoller og behov for fremtidige regjeringskonferanser. Statsrådene med beredskapsansvar måtte være tilstede i Oslo. Øvrige statsråder kunne gjennomføre planlagte aktiviteter, men måtte være lett tilgjengelige for å kunne kalles inn ved behov.

5. De påfølgende ukene
Hvert enkelt departement fulgte opp hendelsene og iverksatte tiltak innenfor sine respektive ansvarsområder. Nødvendige politiske avklaringer ble i denne perioden gjort fortløpende i dialog mellom berørte statsråder og statsministeren og ved behov partilederne for Senterpartiet og Sosialistisk Venstrepartiet. Sentrale temaer i denne perioden var blant annet gjennomføring av ulike minnemarkeringer- og minnesmøter, hvordan trekke lærdom av hendelsesforløpet for å kunne styrke beredskapen, herunder behovet for en gjennomgang i regi av en uavhengig kommisjon, dekning av utgifter for pårørende, deltakelse på bisettelser og reetablering og sikring av lokaler for Statsministerens kontor og berørte departementer. Det var i denne perioden også møter/samtaler med partilederne og de parlamentariske lederne på Stortinget.

Den første ordinære regjeringskonferansen etter sommerferien var berammet til torsdag 11. august 2011. Kopi av dokument som omtaler hendelsene 22. juli og protokoll til dette dagsordenpunktet følger vedlagt. Til den påfølgende regjeringskonferansen, torsdag 18. august, var det ikke utarbeidet notater som omhandlet hendelsene 22. juli. Torsdag 25. august startet regjeringen drøftelsene av statsbudsjettet for 2012, hvor bevilgningsbehovet i 2012 som følge av hendelsene 22. juli var ett av mange temaer, herunder tiltak for økt beredskap i statsbudsjettet for 2012.

Med hilsen


Nina Frisak (e.f.)
regjeringsråd

Malin Nossum
fagdirektør