Historisk arkiv

GAVIs vaksineprosjekt redder millioner av barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Innlegg i Aftenposten

Hvert tredje sekund dør et barn under fem år av sykdommer som kan behandles eller forebygges. Regjeringen støtter FNs initiativ for å redusere barnedødeligheten med 6 milliarder kroner. Til nå er nesten 200 millioner barn blitt vaksinert og 2.8 millioner liv reddet gjennom det internasjonale helsesamarbeidet i vaksinealliansen GAVI.

Aftenposten skrev 3. mars om en rapport som er kritisk til ett av GAVIs prosjekter. Kritikken dreier seg blant annet om hvorvidt finansieringsdelen av prosjektet, Advanced Market Commitment (AMC) har de rette virkemiddlene for å få ned priser, skape åpninger for produsenter fra fattige land og, aller viktigst, få reddet enda flere liv. Det er viktig med en debatt om bruk av bistandsmidler, men det blir unyansert når en enkeltstående rapport som diskuterer ett av GAVIs prosjekter fremstilles som en kritikk av GAVI som helhet.

Hensikten med Advanced Market Commitment (AMC) er å redusere tiden fra en vaksine blir innført i den rike del av verden, til den når ut til de fattigste barn i verden. Vanligvis tar dette 20-30 år. Dette er dypt urettferdig.

Det er under etablering en AMC Mekanisme for å fremskynde utvikling og produksjon av en vaksine mot lungebetennelse. 800 000 barn under fem år dør hvert år av denne sykdommen. Dette er uakseptabelt. En vaksine vil kunne bli en nøkkel til å redde disse barna. Derfor har G8-landene Storbritannia, Russland, Canada og Italia gått i spissen for å gjøre noe med dette. 9 milliarder kroner er annonsert til formålet. Norges bidrag til AMC er 350 millioner kroner over en tiårs periode, eller ca 3%. I tillegg bidrar også Gates stiftelsen.


GAVIs arbeid har i sin helhet til nå reddet millioner av barn for en relativt liten kostnad. Det er tankevekkende når man kommer fra et land med i underkant av fem millioner innbyggere. GAVI kjøper store volum av ulike vaksiner og dette har medvirket til at prisen på vaksiner har falt sterkt. For eksempel kostet en hepatitt-vaksine 5 kroner da GAVI startet. Nå koster den 1 krone.

 

Det er avgjørende at vestlige ledere går sammen om en felles dugnad for å nå FNs tusenårsmål. Legemiddelindustrien er en nødvendig partner i denne dugnaden. Med slike partnerskap er jeg sikker på at enda flere barn kan reddes i årene fremover.