Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Avsluttende pressekonferanse julen 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 21. desember 2005

Innledning på avsluttende pressekonferanse
Jens Stoltenberg

21. desember 2005

Vi er i gang

Vi møttes sist her på Soria Moria for to måneder siden. Da la de tre partiene fram en politisk erklæring som staket ut en ny politisk kurs.

Flertallsregjeringen er i gang med å forandre folks hverdag. Vi gjør det vi sa vi skulle gjøre i valgkampen og på Soria Moria, nemlig føre en politikk for:

  • Mer fellesskap
  • Arbeid og mindre forskjeller
  • Mer aktiv utenrikspolitikk for å trygge norske interesser og bidra til mer rettferdig utvikling i verden.

Mer fellesskap:

Kommunene har fått en kraftig inntektsøkning slik at de kan ruste opp skolene og bygge ut eldreomsorgen. Veksten i kommunenes frie inntekter endte på 5,7 milliarder kroner og er historisk. Over hele landet pusses skoler opp og det ansettes flere hender til omsorg.

En undersøkelse Arbeiderpartiet har gjort overfor landets kommuner viser at mens 75% av kommunene planla kutt i eldreomsorgen med Bondevik-regjeringens budsjettforslag, er det i stedet over 50% av kommunene som nå styrker tilbudet til de eldre.

  • Flere og billigere barnehager. Vi har fått vedtatt utbygging av 11 000 nye barnehageplasser, og maksimalprisen i barnehagene vil bli satt ned til 2 250 kroner over nyttår.
  • Vi har startet gjennomføringen av det historiske kulturløftet med satsing på frivillige organisasjoner, teater, film, musikk og kultur for barn og unge.
  • Sykehusenes økonomi er styrket med ½ milliard kroner slik at det neste år kan behandles 20 000 flere pasienter enn Bondevik-regjeringen la opp til. Egenandelstak2 er satt ned fra 3500 til 2500 kroner. Vi har også fått vedtatt at flertallet i styrene i helseforetakene skal være folkevalgte.
  • Politibudsjettet er styrket med om lag 90 millioner kroner, og opptaket av studenter til Politihøgskolen til neste år økes med 120 plasser. ØKOKRIM er styrket med 11 årsverk og nytt datasystem, og dette sammen med styrkingen av Skatteetaten innebærer en vesentlig økt innsats mot øk. kriminalitet.
  • Stoppet veksten i friskoler og heller prioritert den offentlige skolen. Stoppet behandlingen av nye søknader, og satt i gang arbeidet med en ny friskolelov.

Arbeid og mindre forskjeller:

Økt innsats for arbeid og verdiskaping. Den økonomiske politikken øker ikke presset på renta og arbeidsplassene. Vi har fått vedtatt flere arbeidsmarkedstiltak, bedret permitteringsreglene og økt investeringene i veg og jernbane med ½ milliard kr mer enn Bondevik-regjeringens forslag.

Det er vedtatt flere tiltak mot fattigdom og for en mer rettferdig fordeling. Forbedring av dagpengeordningen vil gi arbeidsledige opptil 20 000 kroner mer i året. Barnetilleggene til uføre og mennesker på attføring og rehabilitering er økt. Vi har videre fått vedtatt bedre bostøtteordning, økt integreringstilskudd og styrking av barnevernet.

Vi har fått vedtatt et mer rettferdig skattesystem med innføring av skatt på aksjeutbytte og lavere skatt på lønnsinntekt.

Et mer menneskelig arbeidsliv. Vi har reversert de borgerlige partienes vedtak om økt adgang til midlertidige ansettelser og styrket arbeidstakernes vern i arbeidsmiljøloven.

Mer aktiv utenrikspolitikk:

  • Større fokus på å fremme norske interesser i Nordområdene.
  • Styrket tilstedeværelse i Afghanistan og norske soldater hjem fra Irak.
  • Vi har økt bevilgningen til arbeidet med å vaksinere verdens barn med 200 millioner kroner.
  • Vi har lagt ned et stort arbeid i WTO for en avtale som balanserer ønsket om friere verdenshandel med hensynet til norske interesser.

Vi skal videre

  • Stortingsmelding om omsorg, for 10 000 flere årsverk.
  • Kamp mot kriminalitet: A) Handlingsplan for nedbygging av soningskøene. B) Stortingsproposisjon om utvidet DNA-registering. C) Styrket innsats mot vold i nære relasjoner.
  • Stortingsmelding om pensjon som skal sikre alle en rettferdig pensjon til å stole på.

3. Den parlamentariske situasjonen

Stortinget har så langt i sesjonen på en konstruktiv måte jobbet med politiske saker. For første gang på lenge har det ikke vært krisestemning i Stortinget oppunder jul.

Som følge av etableringen av en flertallsregjering er det nå klarere ansvarsforhold i norsk politikk.

Det har vært diskusjoner mellom eller i regjeringspartiene, men det har ikke svekket regjeringens beslutningsevne eller gjennomføringskraft.

Utfordringen for flertallsregjeringen fremover blir å forankre det politiske arbeidet i partienes grupper, og bidra til dialog med opposisjonen i saker av særlig viktighet.