Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Hilsen til norske ISAF-styrker i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Camp Invictia, Kabul 9. desember 2005

Statsminister Jens Stoltenberg

Hilsen til norske ISAF-styrker i Afghanistan

Camp Invictia, Kabul 9. desember 2005
(talepunkter)

Dette korte besøket i Kabul er for meg og delegasjonen siste dag i en reise som begynte med besøk til de jordskjelvrammede områder i Pakistan der over 70 000 mennesker er omkommet og der vinterkulda er truende for tusener flere.

Den fortsatte til New Delhi og møter i den globale alliansen for vaksiner, som kommer til å redde millioner av småbarn, særlig av de fattige land.

I dag besøker vi norske, dere, styrker i ISAF som også bidrar til å redde menneskeliv å skape grunnlag for fred og stabilitet i dette landet, som har hatt så mye krig og konflikt.

Jeg er stolt av den innsatsen dere gjør her i fredens tjeneste. Norske myndigheter står fullt og helt bak den innsatsen dere gjør. Det skal dere vite, at har stor respekt for at denne tjenesten ikke er uten risiko, men utbyttet, - i form av fred og sikkerhet - er også høyt.

Tidligere denne uken har det versert en sak i norske medier som handler om behandling av fanger, og det at dere i noen tilfelle har tatt personer i forvaring og overlatt dem til afghanske myndigheter. Det er del av den oppgaven som ISAF har fått. Og det at personer som utgjør en fare for fred og sikkerhet tas i forvaring er med på å trygge sikkerheten til vanlige mennesker, ikke minst de mest sårbare, som ofte er kvinner og barn.

Så er det en selvfølge at fange skal behandles humant og i samsvar med folkeretten. Slik har det vært forutsetningen og at det er forutsetningen blir enda tydeligere når vi får inngått en avtale med Afghanske myndigheter, slik vi nå har tatt initiativet til.

Men jeg vil våge å påstå sikkerheten for alle her i Afghanistan blir bedre ved at det er norske styrker i ISAF.

Dere hører til de best trenete, best utdannete styrker som noe land kan mønstre.

Der i verden hvor norske styrker arbeider i fredens tjeneste er det mye ros å høste for kvaliteten på de menneskelige ressursene i alle ledd.

Det er på en slik bakgrunn at jeg vi takke hver og en for den avgjørende innsatsen dere gjør her. For mange har det en kostnad å være stasjonert her. Derfor er det viktig for meg å si at dette er byggende samfunnsarbeid. Takk for at dere tok imot oss.