Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Barn uten barnehage

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statssekretær Rita Skjærvik, Dagsavisen 28. desember 2006

Over hele landet bygges det nå barnehager i rekordfart, for å nå målet om full barnehagedekning i 2007.

Statssekretær Rita Skjærvik

Barn uten barnehage

Dagsavisen 28. desember 2006

Over hele landet bygges det nå barnehager i rekordfart, for å nå målet om full barnehagedekning i 2007. Kristiansand var den første storbykommunen som passerte målstreken. Tromsø har også klart det, og i mange andre små og store kommuner er det nå slutt på usikkerhet og utrygghet for barn som trenger barnehageplass.

I Trondheim fikk de til full dekning nå i høst. Lange køer og mangel på areal til tross, fra en utbyggingstakt på 250 plasser per år bygger de nå 1500 per år – nesten 2 nye barnehager per måned. Og de har vært kreative for å lykkes. Marka er tatt i bruk, parker, låver, militærleire, industribygg og helsestasjoner. Som de har sagt selv ”vi har ivaretatt alle forskrifter, men brutt alle administrative rutiner!”. Ingen saker har fått lov til å stoppe opp, ingen konflikter har fått lov til å forsinke.

I Oslo er det fortsatt over 2500 barn som står på venteliste for å få plass, i følge tall fra slutten av september i år. Da er det lov til å være ambisiøs på Oslos vegne. Folk i Oslo har krav på at politikerne gjør alt de kan for å innfri løftene som alle partier har gitt om full barnehagedekning. Regjeringen gjør sin del av jobben. I statsbudsjettet for 2007 har vi fått på plass tidenes barnehagesatsing. Samtidig er kommuneøkonomien kraftig styrket. Sammen har derfor stat og kommune et godt økonomisk grunnlag for å bygge barnehageplasser. Da må hovedstadens innbyggere kunne forvente at Høyre/Frp-byrådet snur hver stein for å få gjennomført planene om full barnehagedekning. Det bygges mange barnehager i Oslo nå, utfordringen er at det en del steder går for sakte og prosesser stopper opp.

Byråd Torger Ødegård er i Dagsavisen 14. desember bekymret for at statsministeren stiller krav til Oslos innsats. Han burde heller tatt utfordringen på strak arm, og vist byens innbyggere at byrådet har evne og vilje til å bygge ut så mange plasser som trengs. Gjør de ikke det, har folk en sjanse til å stemme for en ny kurs ved kommmunevalget neste høst.