Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Det store skiftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kronikk i Dagsavisen 7. oktober 2006

Statsminister Jens Stoltenberg

Det store skiftet

Kronikk i Dagsavisen 7. oktober 2006

Da vi for et år siden la fram Soria Moria-erklæringen sa vi at vi vil endre politikkens innhold. Det er vi i gang med. Gjennom store og små skritt har vi endret retningen i norsk politikk mot mer rettferdighet og mer fellesskap. Det er det verdigrunnlaget vi gikk til valg på. Nå gjør vi det vi sa vi skulle gjøre.

I går la regjeringen fram sitt første helhetlige statsbudsjett. Med dette budsjettet tar vi store skritt på veien mot å nå målene vi har satt i Soria Moria-erklæringen. Nå har vi hatt ett år med en regjering som satser mest på fellesskap. Folk merker en forskjell i hverdagen. Tidenes barnehageutbygging, storsatsning på kommunene og innsats for flere hender inn i omsorgssektoren merkes. I fjor fikk 10 500 flere barn plass i barnehage, og regjeringen har lagt til rette for at det kan bli like mange i år. Ved utgangen av fjoråret hadde 223 000 barn plass i barnehage. Vi har innført maksimalpris på 2250 kroner, og kommunene jobber på spreng med å nå målet om full barnehagedekning. Vi har stoppet privatiseringen av skolen og styrket fellesskolen. 9 av 10 kommuner vil opprettholde eller styrke skoletilbudet og pleie- og omsorgstilbudet i 2006. Store deler av disse pengene går til å sikre flere hender i eldreomsorgen. Vi er godt på vei til å nå målet om full barnehagedekning, norske kommuner er oppe av grøfta og kan igjen fylle opp basseng, pusse opp skoler og støtte kulturtiltak og vi er i rute med å få 10 000 flere omsorgsarbeidere i løpet av fem år. At pengene brukes på fellesskap framfor skattelette til de som har mest fra før merkes.

Når vi nå har ført skattenivået tilbake dit det var for to år siden har vi sikret fellesskapet 12 milliarder kroner mer enn det ville vært med den borgerlige regjeringen. Over en fireårsperiode snakker vi dermed om 40-50 milliarder kroner. Disse pengene vil vi heller bruke på å bygge veier, styrke skolen, ta vare på sykehusene og sørge for full barnehagedekning framfor å gi skattelettelser til de som har mye.

Det er nettopp det vi gjør i budsjettet:

Mer til vei og jernbane
Regjeringen følger opp Stortingets vedtak av Nasjonal Transportplan. Det er første gang etter at ordningen med NTP kom på plass at noen regjering har oppfylt de årlige rammene på veg og jernbane. Med dette har Regjeringen kommet opp på det nivået man lovet i Stortinget og Soria-Moria, nemlig en milliard kroner mer i året enn det Bondevik II regjeringen ønsket. Totalt har regjeringen økt bevilgningen til veg og jernbaneformål med om lag 2,5 milliarder kroner i forhold til det nivået Bondevik II foreslo i sitt budsjettfremlegg for 2006. Gode veier og et godt kollektivtilbud er en forutsetning for at folk kan velge å bo der de ønsker og det er viktig for et levende næringsliv i distrikts-Norge.

Mer til kommunene
Kommunene får mer penger til å sikre velferdstilbudet der folk bor. Vi har sørget for at de frie inntektene til kommunene øker med 7-8 milliarder kroner i løpet av 2006 og 2007. Rapportene tilbake fra kommune-Norge forteller om flere lærere, flere omsorgsarbeidere, bedre ungdomstilbud, skoler som pusses opp og flere sykehjemsplasser. Vi har også sørget for å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift over store deler av landet. Det gir en avgiftsfordel på om lag 5,4 milliarder kroner for næringslivet i distriktene. I tillegg har vi styrket regionaltilskuddet til om lag 150 småkommuner i distriktene og økt satsingen på de direkte distriktsrettede virkemidlene med 120 millioner kroner til gjeninnføring av kommunale næringsfond og mer midler til regional utvikling.

Mer til kultur
Vi holder kulturløftet om gradvis opptrapping av kultursatsingen til 1 prosent av statsbudsjettet innen 2014. Over hele landet merkes denne satsningen. Det betyr at mange lokale kulturinitiativ får støtte og det betyr mer penger til museer, festivaler og andre arrangementer.

Mer til kriminalitetsbekjempelse
Vi bygger ut 250 nye fengselsplasser i 2007 og har et godt håp om å få avviklet soningskøene i løpet av perioden. Samtidig styrker vi politiet og satser stort på å få rekruttert flere nye politifolk. For 2007 er det lagt opp til at opptaket ved politihøgskolene økes til 432 studenter. Et så høyt opptak har det kun vært to ganger tidligere. For mange fortsetter å gjøre kriminelle handlinger etter endt soning. Nå styrker vi innsatsen for en god kriminalomsorg som skal gi folk en bedre sjanse til å klare seg etterpå, ved at de har fått utdanning og arbeidstrening underveis i soningen.

Mer til utviklingshjelp
Norges bidrag til å hjelpe verdens fattige øker med 2 milliarder kroner. Både totalbeløpet og økningen i seg selv er historisk høyt. Det er riktig og viktig at Norge stiller opp for de som trenger det. En av våre viktige satsninger er innsatsen for å nå tusenårsmål 4 om å redusere barnedødeligheten. Vi vil bruke 800 millioner kroner neste år på til innsats for å redde barneliv. Vi vil gi mer penger til vaksiner, til forskning på vaksiner og behandling av sykdommer som rammer den fattige delen av verden og til å styrke nasjonale helsemyndigheter i fattige land.

Når hele budsjettet sees i sammenheng blir bildet tydelig: Den rødgrønne regjeringen har gitt et klart verdiskifte i norsk politikk. Vi har stoppet privatiseringen av skolen og satser på fellesskolen, vi har sikret at ingen lokalsykehus legges ned og vi har styrket vernet av strandsonen, og vi har sikret folk adgang til strandperlene ved oppkjøp, sikring og tilrettelegging av friområder. Regjeringen har fire år på å gjennomføre det vi har lovet. Med årets statsbudsjett har vi tatt mange skritt nærmere målene i Soria Moria-erklæringen.